:

Kiderült, mennyi alvás kell ahhoz, hogy ne romoljon le durván az egészséged

5 óra alvás alatt durva egészségügyi problémákkal kell szembenéznünk egy friss tanulmány szerint.

Arra már egyértelmű bizonyítékok vannak, hogy az egészség megőrzése érdekében fontos a megfelelő mennyiségű alvás, az azonban kevésbé egyértelmű, mit jelent pontosan a megfelelő mennyiség.

A BBC szemlézett egy friss kutatást, ami arra jutott, hogy 5 óra lehet a „vízválasztó”, legalábbis a vizsgált korcsoport esetében. A Plos Medicine folyóiratban megjelent tanulmány arra jutott, hogy az öt óránál kevesebb alvás növeli több krónikus egészségügyi probléma kialakulásának esélyét az 50 év felettiek körében. A tanulmány nyolcezer brit köztisztviselő egészségi állapotát (különös tekintettel a cukorbetegségre, rákra és szívbetegségekre) és alvását követte nyomon.

Több ebből Tétlenül tűrik a magyarok, hogy rosszak az éjszakáik, pedig van 5 egyszerű módszer, ami segít Közegészségügyi járvány, mégsem teszünk ellene – tippek alváshiányban szenvedőknek

A kutatás eredménye az volt, hogy azoknál, akik 50 éves koruk körül öt órát vagy kevesebbet aludtak, 30 százalékkal nagyobb volt a többszörös betegség kockázata, mint azoknál, akik hetet. A rövidebb alvás 50 éves korban a halálozás magasabb kockázatával is összefüggésbe hozható, ami főként szintén a krónikus betegségekkel függ össze.

Az öt óra természetesen extrém módon kevés, a szakértők általában 7-8 órát ajánlanak.

Így aludj jól!

A BBC cikke összegyűjtött néhány tippet a jó alváshoz, ez alapján többek között érdemes:

Aktívnak maradni napközben és lelassítani elalvás előtt.Elkerülni a nappali szundikálást.Kialakítani egy jó éjszakai rutint, ha kell, ehhez felturbózni a hálószobát megfelelő sötétítéssel, kellemes szobahőmérséklettel és ágyneművel, valamint a telefon száműzésével.Nem fogyasztani koffeint és alkoholt elalvás előtt.Nem erőltetni az alvást, ha nem megy, hanem felkelni és valami pihentető dolgot csinálni addig, amíg el nem álmosodsz (pl. olvasás).

A napközbeni szundikálás rövid távon segíthet az alváshiány pótlásában, vannak azonban szabályok, amiket érdemes betartani.

The post Kiderült, mennyi alvás kell ahhoz, hogy ne romoljon le durván az egészséged appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés