:

A pizzapápánál ettem, akinek először a családjával kellet megküzdenie, de mára a Netflix is felfedezte

A pizzapápánál ettem, akinek először a családjával kellet megküzdenie, de mára a Netflix is felfedezte

A pizzapápa privát kemencéjéhez nem könnyű audienciát kérni, de nagyon megéri!

Nem történik meg gyakran, hogy egy pizzamesterről dokumentumfilm is készüljön, de a legnagyobb olasz pizzaiolo, Franco Pepe élete és karrierje nem véletlenül keltette fel a Netflix legendás séfeket bemutató sorozatának, a Chef’s Table-nek is az érdeklődését. Caiazzóban, egy Nápolytól egy órányira északra található kis településen aktív, a távolság pedig nem akadály: naponta többszázan zarándokolnak el ide csak miatta, hogy kipróbálják a nápolyi pizza hagyományaival leszámoló kreációit.

+ 6 kép a galériában + 6 kép a galériában

Franco Pepe ugyanis nem tudott belenyugodni, hogy édesapja halála után a hagyományos pizzák készítésének szentelje életét, ő alkotni szeretett volna, tanulni, fejlődni, továbblépni. Így – vállalva a sok éven át tartó konfliktust is a családon belül – teljesen megreformálta a pizzakészítést, és azóta már rengeteg követőre talált világszerte. Nem utolsó sorban pedig – pár évnyi küzdelmes időszak után – végül az üzleti siker is beköszöntött: mára kötelező zarándokhellyé vált a Pepe in Grani, az odavezető szűk, macskaköves sikátorban hosszú sor kígyózik minden este, ami már egy közeli bár számára is biztos megélhetést jelent (ők arra specializálódtak, hogy a sorbanállóknak italokat kínáljon várakozás közben).

+ 0 kép a galériában + 0 kép a galériában

Az étteremben több különböző különterem is található, de csak egy, a legfelős szinten lévő Autentica az, ahol maga a maestro alkot, és közben személyesen mutatja be ételeit a szenrencsés 8-10 vendégnek. Itt csak havonta 2-3 alkalommal fogadnak bárkit, ilyenkor Franco végig velük marad, és csak a szeánsz előtt és végén jár körbe a pizzéria vendégei között.

+ 4 kép a galériában + 4 kép a galériában

Franco Pepénél a mai napig kézzel gyúrnak minden tésztát, pedig hihetetlenül mennyiségekről van szó, de itt nincs gépi gyúrás, dagasztás. Forradalmi látásmódja teljesen átalakította a klasszikus pizzákat is, erre kiváló példa az “elrontott margheritája”, amin szándékosan nem hőkezeli a paradicsomot és a bazsalikomot, mondván, hogy az ártana az ízüknek, helyette ezek püréként kerülnek rá a már készre sütött, mindössze mozzarellával megszórt alapra. Természetesen a többi pizzájánál is kizárólag a legjobb helyi alapanyagokat használja, és hasonlóan gondosan ügyel arra is, hogy azok a legjobb formájukat villogtassák a vendég számára.

+ 7 kép a galériában + 7 kép a galériában

És hogy mi az édesség egy ilyen helyen, ahol minden a pizzáról szól? Természetesen pizza! Baracklekvárral, bivalyrikottával, pirított törökmogyoróval, szárított feketeolívával, friss mentalevéllel…

A desszert? Pizza! Cím

Pepe in Grani
Vicolo S. Giovanni Battista, 3,
Caiazzo
Olaszország

The post A pizzapápánál ettem, akinek először a családjával kellet megküzdenie, de mára a Netflix is felfedezte appeared first on Forbes.hu.