:

Törvénybe írják, hogy segíts magadon, mert az állam nem nagyon fog

Törvénybe írják, hogy segíts magadon, mert az állam nem nagyon fog

A kormány 29 év után hozzányúlna a szociális törvényhez, lényegében magára hagyva az állampolgárokat, ha bajba kerülnek. Első körben nem az állam feladata lenne a segítség.

A 444 szúrta ki, hogy egy 161 oldalas salátatörvénybe csomagolva a kormány alapjaiban írná át a szociális ellátórendszer alapját képező törvényt. Az új javaslat szerint az állam lenne az utolsó a felelősségi sorban a szociális biztonság garantálásában.

Fehér Gyula: A rezsicsökkentés az alapjövedelem korlátozott megvalósulása

Lényeges változás

Eddig így rendelkezett a szociális törvény:

„A szociális ellátás feltételeinek biztosítása – az egyének önmagukért és családjukért, valamint a helyi közösségeknek a tagjaikért viselt felelősségén túl – az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatoknak a feladata.”

A tervek szerint ez erre változna (a Pintér Sándor belügyminiszter és Semjén Zsolt kormányfő-helyettes nevével fémjelzett javaslat):

„(1) Az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős.
(2) Ha az egyén a szociális biztonságának megteremtésére önhibáján kívül nem képes, abban – anyagi lehetősége és személyes képessége arányában – a hozzátartozó kötelessége segíteni.
(3) Ha az egyén megélhetése önmaga és a hozzátartozók által nem biztosítható, a lakóhelye szerinti települési önkormányzat gondoskodási kötelezettsége áll fenn.
(4) Az állami támogatásban részesülő karitatív szervezetek feladata a szociális biztonságban nem élők felkutatása és – erejükhöz mérten történő – segítése.
(5) Ha az egyén szociális biztonsága a (4) bekezdésben foglaltak ellenére nem teremthető meg, annak biztosítása az állam kötelezettsége.”

Egy-egy szó, fontos változtatások, még több kérdés

az egyén felelőssége után a hozzátartozók kötelezettségéről szól a javaslat, ez fontos, de ki nem bontott változtatás;a javaslat megkülönbözteti azokat, akik önhibájukból nem képesek szociális biztonságot teremteni maguknak, itt nem állna fenn a hozzátartozók kötelezettsége;a javaslat nem definiálja, mi számít önhibának ebben az esetben, ez széles értelmezési lehetőséget ad a végrehajtásban.

A változtatás számos kérdést felvet, pláne, hogy az állam számos nagy ellátórendszert központosított, az önkormányzati rendszert is átalakította – kérdés, miből lenne itt forrás az elesettek további támogatására.

Egyúttal komoly üzenetnek is vehető: ezek szerint nemhogy a jóléti állam státusz elérése a cél, hanem kimondható, hogy az megbukott Magyarországon.

The post Törvénybe írják, hogy segíts magadon, mert az állam nem nagyon fog appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés