:

Elon Musk megtámogatná az iráni tüntetéssorozatot

Elon Musk megtámogatná az iráni tüntetéssorozatot

A Fehér Ház tárgyalásokat folytat Elon Muskkal a Starlink műholdas internetszolgáltatásának Iránban történő felállításáról. Ukrajna után tehát újabb országban vetnék be hivatalosan is a szolgáltatást, amely segíthetne az irániaknak megkerülni a rezsim által az internetre és egyes közösségi médiaplatformokra bevezetett korlátozásokat – írja a Reuters.

A SpaceX űripari vállalat milliárdos alapítója néhány hete bejelentette, különleges engedélyt kér az Egyesült Államok kormányától ahhoz, hogy az iráni vezetés ellen elrendelt amerikai szankciók ellenére Iránban is elérhetővé tegye a Starlink internetszolgáltatását. Az amerikai pénzügyminisztérium erre válaszul közölte, hogy bizonyos műholdas internetberendezések exportálhatók Iránba, ami arra utal, hogy a vállalatnak nincs szükség külön engedélyre, hogy műholdas szolgáltatást nyújtson az ország lakóinak.

Iránban egyébként nagyjából egy hete már megjelentek a Starlink műholdas internetszolgáltatást lehetővé tévő első vevőkészülékek, igaz csak a feketepiacon.

Ekkor a berendezések darabját az alapár többszöröséért, mintegy 840 ezer forintnak megfelelő összegért árulták, a vevőkészülékeket pedig a szomszédos Irakból csempészték be az iszlám köztársaság területére, teszi hozzá az MTI.

Iránban jelentősen korlátozták az internethozzáférést és teljesen letiltottak bizonyos alkalmazásokat az erkölcsrendészeti őrizetben elhunyt 22 éves Mahsza Amini halála nyomán kitört tömeges tiltakozási hullám miatt. A hatóságok ezzel a tüntetők egymás közötti kommunikációját akarják megnehezíteni, valamint azt, hogy videókat osszanak meg a közösségi médiában. Az oroszok pusztítását ellensúlyozandó a milliárdos a háború kezdete óta biztosít műholdas internetet Ukrajnának is, bár az elmúlt héten úgy tűnt, kútba eshet a megállapodás. Miután azonban többen is az agresszor Oroszország támogatásával vádolták meg Muskot, visszakozott.

Lányi Örs további cikkei Tökéletes demokráciát ígér a gép, aki politikusnak álltAzonnal törölje ezeket az alkalmazásokat!Ezer kilométer per óra felett száguld a kínai csodavonat

The post Elon Musk megtámogatná az iráni tüntetéssorozatot first appeared on 24.hu.