:

Mi történne, ha leállna az internet legnagyobb oldala?

Mi történne, ha leállna az internet legnagyobb oldala?

A Google 1998-as megalapítása óta egyértelműen az internetezők központi keresőjévé nőtte ki magát. Bár pár hónapra a TikToknak sikerült letaszítania a trónról a leginkább keresett oldalak rangsorában, az Alphabet anyavállalathoz tartozó oldal a YouTube, Gmail, és számos egyéb kiegészítő felületének köszönhetően pótolhatatlanná vált. Természetesen a Google nem az internet egészét jelenti, de több mint egy évtizeddel a megalakulása után véletlenül megmutatta, hogy igenis nagy hatása van az ott beérkező forgalomra – írja a SlashGear.

2013-ban ugyanis öt percre leállt a Google. Ami még ennél is meglepőbb volt akkor, hogy az internet teljes forgalmának mintegy 40 százalékát is magával rántotta ennek hatására. A teljesség igénye végett azt is érdemes megjegyezni, hogy nem csak a Google keresője volt érintett, a kiesés a Google Drive oldalát és a YouTube-ot is használhatatlanná tette. Miután azonban sikerült visszaállítani a rendszert, az internetes forgalom 50 százalékkal megugrott, ami azt sugallja, hogy a komplett online tevékenység nagy része valamilyen módon a Google-höz kötődik.

Az alig több mint 240 másodperces leállás már akkor 371 ezer dollárjába került a vállalatnak.

Így nehéz lenne elképzelni, hogy most, amikor a reklámpiacon is vezető szerepet tölt be a Google, mennyi lenne ez a kiesés. Persze már akkor is sokan csak marketingfogást láttak a kimaradásban, amit a cég fontosságának demonstrálására lehetett használni.

Kapcsolódó Negyedszer kaphat milliárdos büntetést a Google Európában Öt kontinensen folytattak már trösztellenes vizsgálatot a Google ellen.

Akárhogy is nézzük, a Google egyeduralma eltagadhatatlan. A Kinsta adatai szerint 2022 júniusában a Google keresőmotorja a globális piac  közel 92 százalékát tette ki. Mögötte a Bing alig több mint 3 százalékot szerzett, az orosz Yandex, a kínai Baidu, a Yahoo, és a DuckDuckGo pedig még a két százalékot sem érte el. A Statista 2022 augusztusi adatai szerint böngészők terén is nagy a Google uralma: a Chrome 64 százalékot, a Safari 19 százalékot, az Edge 4, a Firefox pedig 3,5 százalékot tudhat magáénak. Ez közel 3,5 milliárd felhasználót jelent. Így tehát érdemes elgondolkodni azon, mekkora hatással lenne egy esetleges kimaradás a globális internetforgalomra.

Lányi Örs további cikkei Versenyen csapott le egy megvadult cápaA telefonunk tudhatja, mikor halunk megElon Musk megtámogatná az iráni tüntetéssorozatot

The post Mi történne, ha leállna az internet legnagyobb oldala? first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés