:

Pártolta a brexitet, elvette egy milliárdos lányát, bulizott Johnsonnal – kicsoda Rishi Sunak?

Rishi Sunak csak idén a harmadik, aki kezébe veheti Nagy-Britanniában a kormányrudat, hogy kiutat mutasson a politikai és gazdasági zűrzavarból.

Viszonylag új karakternek számít a brit politikában a most a miniszterelnökséget átvevő Rishi Sunak, aki villámtempóban haladt előre a Konzervatív Párt ranglétráján, 42 évesen a legfiatalabb kormányfő lett a szigetországban. III. Károly király hivatalosan is kinevezte ma. Látványos volt, hogy mennyire kihangsúlyozta a Downing Street 10. előtt tartott első beszédében, hogy ki fogja javítani elődje hibáit. Erős üzenet volt: Truss egy kisiklás volt, jöhet a nyugodt építkezés. De ki az, akitől a brit konzervatívok a fordulatot várják?

Brexit, covid, villámkarrier

Yorkshire-i Richmondból került a Képviselőházba 2015-ben, 2019-ben már a pénzügyminiszter helyettese, majd egy évvel később átvette a tárcát is, vagyis már Boris Johnson kormányában is befolyásosnak számított. A párt azon szárnyához tartozik, amely kezdettől támogatta a brexitet. A járvány kitörése előtt lett tehát pénzügyminiszter, a lezárások idejére kidolgozott programja a szakmai elismerés mellett meghozta számára a széleskörű ismertséget és népszerűséget. A Downing Street-en a szigorú covid-zárlat alatt tartott titkos partikon ő is részt vett, ami sokat ártott megítélésének, nem különösebben gazdag felesége adóoptimalizálási trükkjei. Az ő lemondásával indult el a dominó, ami végül Johnson lemondásához vezetett, Truss végül ellenében szerezte meg a kormányfői posztot, de nagyon gyorsan, 45 nap után megbukott. A dél-angliai Southamptonban született Kelet-Afrikából kivándorolt, indiai származású szülők gyermekeként, kormányfőként a legfiatalabb ezen a poszton. Ő az első ázsiai származású kormányfő a szigetországban.

Egy nagy szám: 4,5 milliárd dollár

Sunak apósa az Infosys techóriás egyik társalapítója, Narayana Murthy, akinek vagyonát jelenleg az amerikai Forbes 4,5 milliárd dollárra becsüli. Murthy lánya, Akshata a Stanford Egyetemen ismerkedett össze Sunakkal, a szerelemből később házasság lett, két lányuk született.

Megosztó figura

A kifejezetten harsány Johnson mellett Sunak egy kimért és visszafogott politikusnak tűnik, pedig mint láttuk, a botrányok őt sem kerülték el. A pártján belül is megosztó figurának számít, ne feledjük, a rekord gyorsasággal megbukott Truss az előző körben simán lenyomta.

A konzervatívok idén a harmadik kormányfőt választották ki maguk közül. Erre azért van lehetőségük, mert a brit szabályok szerint a lényeg az, hogy a kormányfő bírja az alsóház támogatását.

A konzervatívoknak pedig most elemi érdeke, hogy elkerüljék az általános választások kiírását, hiszen a közvélemény-kutatások szerint hatalmasat buknának. Az ellenzék indíthatna bizalmatlansági indítványt is a kormány elmozdítására, de valószínűleg nem lenne elegendő támogatottsága egy ilyen kezdeményezésnek.

Így egyelőre a konzervatívok a kezükben tarthatják a kormányrudat, kérdés mekkora árat fizetnek majd ezért 2025 januárjában, amikor a következő parlamenti választás esedékes.

A piacok megnyugodtak, de vajon a britek is?

Ki tudja-e a választókat engesztelni Sunak? A piacokat már sikerült, egyelőre nagy a megnyugvás az egykori pénzügyi elemző kinevezésével. Truss olyan – többek között adócsökkentéseket is tartalmazó – gazdaságélénkítési csomagot tett le, amit nem értékeltek a piacok, a font és a kötvényhozamok is elszálltak és olyan szintű bizalmatlanság alakult ki az előző kormányfő körül, hogy már nem maradt tere a visszakozásra, bármennyire is próbálkozott.

A legnagyobb kérdés az, hogy a piacok után a társadalmat is képes lesz-e megnyugtatni az új miniszterelnök.

The post Pártolta a brexitet, elvette egy milliárdos lányát, bulizott Johnsonnal – kicsoda Rishi Sunak? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés