:

A budapesti fürdőket is megszorongatja az energiaválság

A magas rezsiköltségek miatt válságforgatókönyvvel és szolgáltatási portfólió-csökkentéssel készül a télre a fővárosi fürdőket üzemeltető cég.

Nem tervezi a budapesti fürdők bezárását a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH), energiaválság-forgatókönyvvel készülnek a télre és mindent megtesznek, hogy egyetlen fürdőt se kelljen bezárniuk a magas energiaárak miatt – derül ki a Turizmus.com cikkéből.

Szűts Ildikó vezérigazgató elmondása szerint eredményes csaknem tíz hónapon vannak túl, a koronavírus utáni vendégforgalom visszarendeződése sokkal gyorsabb volt, mint amire számítottak. Az ukrajnai háború kirobbanása után azonban volt némi megtorpanás,

mivel az ukrán és az orosz látogatók száma akkoriban a vendégkör 12-13 százalékát adták.

Ez most lecsökkent 4-5 százalékra – tette hozzá.

Több ebből Miskolc megmozdult, nem hagyják, hogy a rezsi elvigye szeretett Barlangfürdőjüket Térképen, hogy hogyan zár be az ország a rezsiválság miatt A budapesti fürdők látogatóinak száma jelenleg a járvány előtti, 2019-es év első tíz hónapjához viszonyítva 80-85 százalékon áll. Az árbevétel a három évvel ezelőttihez képest viszont 110 százalékon van, ehhez a két áremelés is hozzájárult, amiket a külföldiek által is látogatott fürdőkben léptek meg.

Egyetlen ajánlatot kaptak


A fürdők távhőt, áramot és földgázt használnak. A földgázra júniusban írták ki a közbeszerzést, de az egyetlen ajánlattevő végül az MVM Next volt, ami az akkori világpiaci árhoz igazította a díjait. Végül 1336 forint/köbméter árszintet kaptak (áfa nélkül). Szűts szerint magasnak tűnhet az ár, de abban az időszakban számtalan nagy fürdő ajánlatot sem kapott szolgáltatóktól.

A négy leglátogatottabb fővárosi fürdő, a Széchenyi, a Gellért, a Rudas és a Lukács a gázfogyasztásuk több mint 90 százalékát teszik ki.

Szűts azt mondta, hogyha nem kötöttek volna szerződést, akkor a felsorolt fürdők működése ellehetetlenül.
    
A BGYH még július végén összeállított egy energiaválság-tervet, amiben minden egyes fürdőben részletesen feltérképezték a fogyasztásokat, például egy szauna esetében akár fűtőszálanként. Így képesek modellezni azt is, hogy ha lekapcsolnak egy szaunakályhát két órára, mennyi energiát spórolhatnak meg vele.

Fürdőbezárással nem számolunk, de szolgáltatási portfólió-csökkentéssel igen”

– mondta a portálnak Szűts Ildikó. Példaként említette a Lukács fürdőt, ahol a gázfogyasztást úgy próbálják minimalizálni, hogy hőcserélő bővítéssel, a fürdőben elérhető 55 Celsius-fokos vizet fűtésre használják.

Ott spórolnak, ahol tudnak

Pesterzsébeten, a Rudasban, a Széchenyiben is lesznek hasonló takarékossági intézkedések, ez utóbbiban a gőzkabinokat később indítják majd. A BGYH reméli, hogy a gázfogyasztásban legalább 30, a távhő- és a villanyszámlában pedig 20-25 százalékot takarítanak így meg. A BGYH 2022-re korábban nagyjából 1,6 milliárd forint energiaköltséggel számolt, ez most nagyjából 4,7-4,8 milliárd forintra nőhet. Szűts Ildikó szerint ha nincs a válságterv, akkor akár a 6 milliárd forintot is elérhetné az energiaköltségük.

Az energiaválság miatti bezárások több fürdőt érintenek országszerte. A napokban Miskolc lakosai fogtak össze azért, hogy ne kelljen bezárni a város egyik legjelentősebb turisztikai célpontját, a miskolctapolcai Barlangfürdőt.

The post A budapesti fürdőket is megszorongatja az energiaválság appeared first on Forbes.hu.