:

Ez a szélturbina válthatja ki a napelemeket

Ez a szélturbina válthatja ki a napelemeket

Új technológiát szabadalmaztatott a Houston-i Egyetem egyik projektjeként induló Aeromine Technologies. A cég olyan tetőre szerelhető szélturbinát készített, amely kompaktabb, mint egy tipikus turbina, nincsenek hatalmas lapátjai, amelyek veszélyeztetik az állatokat, és akár 8 kilométer per órás szélnél is működőképes.

A zajtalan szerkezet a gyártó szerint olyannyira hatékonyan elégíti ki az energiaigényt, hogy egyetlen egység képes annyi energiát termelni, mint egy 16 napelemből álló napelemtábla.

A formabontó szélturbina a versenyautók légterelőihez hasonlóan használja ki a kisebb és nagyobb légáramlatokat, így generál energiát – írja a hvg. A vállalat szerint készülékének telepítése feleannyiba kerül, mint a hasonló teljesítményű napelemes rendszeré. Ráadásul tizedannyi helyen elfér, így adott méretű felületen tízszer több áramot termel.

Ugyan a napelemek még itthon is gyorsan terjednek, az energia tárolása igen költséges lehet, főleg azután, hogy a kormány bejelentette: felfüggeszti a napelemrendszerek hálózatra csatlakozásának lehetőségét, és mindenkinek magának kell megoldania az áram tárolását. Ez sokszoros költséget jelenthet az eddigiekhez képest.

Kapcsolódó Még a korábbinál is kevesebbet kaphat az áramért, aki a családi háza tetején túltermel a napelemmel Meglepő áramszámlát kaphatnak, akik túltermelésbe estek a napelemmel. Mindez összefügg a rezsicsökkentéssel.

Az Aeromine Technologies szerint a szélturbinának jóval kisebb az energiatárolási igénye, mint az egyszerű napelemes megoldásnak, hiszen az energiaellátás biztosítása folyamatosabb. A napenergia ugyanis a napszakoknak és az évszakoknak is ki van szolgáltatva, a szél azonban – főleg úgy, hogy ilyen alacsony mozgás mellett is működésbe tud lépni a turbina – konstans energiaforrásnak tekinthető.

Hozzátették: a rendszer működéséhez általában 20–40 egységet szerelnek fel a lokáción, az uralkodó szélviszonyokhoz igazodva. A gyártó technológiáját egyelőre leginkább kereskedelmi célra – raktárépületek, irodaházak és adatközpontok tetejére –, valamint társasházak számára ajánlja.

Lányi Örs további cikkei Új, hibrid vírust találtak, veszélyesebb lehet az influenzaA Google Chrome és az Edge használói sincsenek biztonságbanMegkezdték a 170 kilométeres szaúdi megapolisz építését

The post Ez a szélturbina válthatja ki a napelemeket first appeared on 24.hu.