:
Breaking News

Mégis hogyan fektessünk be, amikor tökéletes a vihar a piacokon?

Teljesen másképp kell viselkedni a jelenlegi piacon, mint amihez hozzászoktunk az elmúlt bő tíz évben. Milyen lehetőségekre érdemes figyelni a medvepiacon? Vendégszerzőnk, Ignáth Miklós, tőke- és pénzpiaci szakértő tippjei.

A befektetők pesszimisták a jövőbeli eredményekkel kapcsolatban, negatív a hangulatuk és gyakran pánikba esnek.Az országok gazdasági teljesítményei csökkennek és jövőbeli gazdasági kilátások is rosszak.A vállalatok kevesebbet termelnek, kevesebb profitot tudnak elérni, jövőbeli várakozásokat negatív irányba kell módosítani.A korábbi csúcshoz képest legalább 20 százalékos, vagy nagyobb árfolyamesések történtek.

Ezek az egyszerű állítások mind-mind a csökkenő piac jellemzői.

Ezt tovább erősíti, hogy nőnek a kamatok, az infláció megugrik és a részvények short állományaikban is jelentős emelkedés tapasztalható. 

Több ebből Három percben elmagyarázzuk, hogyan változtatják meg a világot a kriptovaluták Nem látom azt a durva szándékot, hogy a forint árfolyamát bármi áron megerősítsék

Aki fél szemmel is, de követi a tőke- és pénzpiaci mozgásokat a fentiek alapján meg tudják határozni, hogy a jelenleg piac egy medvepiac. Ezt azért tartom fontosnak tisztázni és nyomatékosítani, mert teljesen másképpen kell viselkedni a jelenlegi piacon, mint amihez hozzászoktunk az elmúlt bő 10 évben.

Alkalmazkodni kell az új helyzethez, az új hangulathoz. Érdemes leülni és végiggondolni, hogy mely szektorok lehetnek azok, amelyek a borús hangulat ellenére jelentős növekedési potenciállal rendelkeznek. Amennyiben találunk egy logikusnak tűnő jó elképzelést, aminek a részleteit körbejárva továbbra is jó ötletnek tűnik, akkor érdemes a kockázatot vállalva beemelni azt a portfólióba, hiszen jelenleg van rá alkalom jó vételáron pozíciót vásárolni. Mivel a hangulat negatív, ezért a legtöbb logikusnak tűnő gondolatmenetünkre könnyen találunk egy ellenérvet az internetet kutatva, vagy kapunk egy cáfolatot munkatársunktól, vagy a barátunktól, mikor az ötletünket kifejtjük nekik.

Azt javaslom, hogy ne keressünk visszaigazolást mástól, máshonnan. Találunk egy jó lehetőséget, ami tetszik, akkor bele kell vágni és a pozíció méretezésével célszerű a kockázatot kezelni.

Egy másik kapu is kinyílik ilyenkor az ember előtt. A jelenlegi piacon van lehetőség egy jól teljesítő portfóliót összeállítani a következő 3-5 évre. Egy olyan portfóliót, ami a későbbiekben a megtakarításaink egy erős bástyáját tudja képezni. Egy olyan felosztást érdemes elképzelni, ami legalább 25 darab különböző értékalapú részvényekből áll, és legalább négy-öt különböző szektort fednek le. Ennek a felosztásnak a kialakításához azonban már jelentősen mélyre kell ásni, itt már nem elég a kiszemelt részvényt az árfolyam támaszánál megvásárolni. Részleteiben utána kell nézni a vállalat jövőbeli várakozásainak, az eladósodottságának, annak, hogy mennyi szabad készpénz áll a rendelkezésére, vagy, hogy az infláció mennyire veti vissza az eredményeit. A kiszemelt vállalat könyveit tüzetesen át kell vizsgálni. 

Általában ennél a pontnál adja fel a lelkes „vásároljunk, mikor a piac beesett” kezdő befektetők 80 százaléka. Szokták mondani azt is, hogy „ha ilyen könnyű lenne, mindenki ezt csinálná”. Megtalálni azt a 25 vállalatot, ami át tud menni egy szigorú szűrésen, az bizony jelentős időbe és energiába kerül, ami egyáltalán nem egy egyszerű folyamat. Nem minden kiválasztott részvény lesz nyerő, azonban ez nem olyan, mint az egyszeri sportfogadás: azok, amelyek nyerni fognak, folyamatosan hozzák majd az eredményt.

A tőzsdei befektetés mindig hosszú távú folyamat, persze találkozunk nagy történetekkel, rövid idő alatt nagy eredményekkel, de akik a fentiek alapján járnak el, ők azok, akik igazán dörzsölhetik majd a tenyerüket, miután a medvepiacnak vége lesz és a bikák uralma visszatér. 

Ignáth Miklós

Tőke- és pénzpiaci szakértő

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tagjai, véleményük nem feltétlenül tükrözi a Forbesét.

The post Mégis hogyan fektessünk be, amikor tökéletes a vihar a piacokon? appeared first on Forbes.hu.