:

Durván bezuhant Kanye West vagyona, már a leggazdagabb magyar is gazdagabb nála

Durván bezuhant Kanye West vagyona, már a leggazdagabb magyar is gazdagabb nála

Megbosszulta magát az antiszemitizmus, nem (dollár)milliárdos többé az amerikai rapper.

Hűlt helye van a Forbes globális milliárdoslistáján Kanye Westnek, miután – ahogy az várható volt – antiszemita megnyilvánulásai miatt szakított vele az Adidas.

Az Adidas kedden bontotta fel a partnerséget a 2021 óta hivatalosan Ye néven futó rapperrel, azonnali hatállyal. A cég közleménye azt írja, nem tolerálják az antiszemitizmust és a gyűlöletbeszédet, West legutóbbi megjegyzéseit és tetteit pedig elfogadhatatlannak, gyűlöletkeltőnek és veszélyesnek titulálták.

Több ebből Kanye West nemet mond a Spotify-ra és a YouTube-ra, felszabadítaná a zeneipart Kanye West dollármilliárdos lett – saját cipőjével lépett be az elitklubba

A partnerség felmondása nemcsak a rappernek, az Adidasnak is fáj, a Yeezy márkájú cipők gyártásának megszüntetése, valamint a kifizetések leállítása

akár 250 millió dolláros (kb. 100 milliárd forintos) mínuszt is jelenthet az idei nettó bevételre.

A Cowen befektetési bank becslései alapján az Adidas árbevételének 4–8 százalékát teszik ki West szuperdrága, rendkívül népszerű cipői. West emiatt joggal gondolhatta, hogy érinthetetlen, október elején a Drink Champs nevű podcastben elhangzott tőle egy olyan mondat is, miszerint nyugodtan mondhat antiszemita dolgokat, az Adidas nem fogja ejteni.

Mi vezetett ide?

Az Adidas már hetek óta lépéskényszerben volt, a dizájnernek felcsapott rapper ugyanis már hetek óta osztogatott meg antiszemita összeesküvés-elméleteket, ami a cég részvényeinek értékén is meglátszott. Az Adidas végül október 6-án jelentette be, hogy felülvizsgálja az üzleti kapcsolatot. Kanye West és a sportcikkgyártó 2013 óta dolgoztak együtt, 2016-ban léptek partnerségre.

A rappert néhány hete a Twitter és az Instagram is letiltotta rendszeres antiszemita megjegyzései miatt, és olaj volt a tűzre, hogy októberben a szélsőjobboldali és konteós körökben népszerű közösségi oldal, a Parler tulajdonosa bejelentette, hogy elvi megállapodást kötött a vele a platform eladásáról.

Kanye West, az exmilliárdos

Kanye West 2020-ban került fel először a globális listára. Vagyona az amerikai Forbes legutóbbi becslése alapján 2 milliárd dollár volt, amiből az Adidas-deal értéke körülbelül 1,5 milliárdot tett ki. West jelenlegi vagyona az amerikai kollégáink szerint 400 millió dollár körül lehet, ez nagyrészt készpénzből, ingatlanokból, a zenei munkásságának értékéből áll, valamint volt felesége, Kim Kardashian Skims nevű alakformáló márkájában is érdekelt, 5 százalékos részesedése van. A 45 éves rapper 2022-ben az 1513. volt a milliárdoslistán, a szórakoztatóipari szereplők közül pedig az 5. legjobban fizetett celeb volt.

Az amerikai Forbes egyébként azt írja, West mindig is úgy érezte, hogy a magazin alulbecsüli a vagyonát. Az amerikai wealth team 2020-as, 1 milliárd dollárról szóló becslését azzal kommentelte,

„Nem egymilliárdról van szó, hanem 3,3-ról, csak a Forbesnál senki sem tudja, hogyan kell számolni.”

Az Adidas mellett már korábban megszakította vele az üzleti kapcsolatot többek között a Gap, a CAA nevű, tehetségekkel foglalkozó ügynökség és a francia divatház, a Balenciaga is. Kanye West azért nem maradt magára, egy ismert neonáci által vezetett antiszemita szervezet, a Goyim Defense League például náci karlendítéssel állt ki az igaza mellett a napokban.

Az amerikai Forbes globális listájára legutóbb ketten kerültek fel Magyarországról, Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor (valamint közvetetten a Rahimkulov-testvérek). A gyenge forint, valamint az Opus Global Nyrt.-ben való nagymértékű kitettsége miatt a real-time listán Mészáros nem szerepel, azaz becsült vagyona beesett 1 milliárd dollár alá. Csányi jelenleg 1,1 milliárd dolláros becsült vagyonával a 2316. a listán, így az ő vagyona perpillanat mindenképp nagyobb, mint Kanye Westé.

The post Durván bezuhant Kanye West vagyona, már a leggazdagabb magyar is gazdagabb nála appeared first on Forbes.hu.