:

Navracsics: Újabb követelések jöhetnek az EU-tól

Navracsics: Újabb követelések jöhetnek az EU-tól

A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter az Európai Uniónak tett vállalásokról is beszélt.

Jóval a december közepéig meghosszabbított határidő lejárta előtt teljesítheti Magyarország az uniós források kifizetéséhez szabott feltételeket – mondta kedden Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter az InfoRádióban.

Jelenleg három csomagról tárgyal Magyarország az EU-val:

Az egyik pénzügyi csomag a hétéves uniós költségvetésből járó támogatás, ez 2020 és 2027 között összesen 14 ezer milliárd forintot jelent. Az összegből 4000 milliárdnyit vidékfejlesztésre fordítanak.A második pénzügyi csomag a helyreállítási és ellenállóképességi alap, ezt eredetileg a koronavírus-járvány gazdasági hátrányainak enyhítésére hoztak létre. Navracsics elmondása szerint Magyarországnak ebből 2300 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás járna. Emellett van egy kedvezményes konstrukciójú hitel is, amiről azonban még nem döntött a kormány. Üzlet Zsiborás Gergő 4 perc olvasás
Itt a javaslat: az összeférhetetlenség az, amiből engem kihagynak
Pénz Forbes 2 perc olvasás
Ez elég lesz az EU-pénzhez? Rohamtempóban áll fel az új korrupcióellenes hatóság

„Még nem csúsztunk ki a határidőből. A gazdasági helyzet alapján fog hivatalos döntés születni, de ez egy olyan kedvező konstrukció, amit igénybe kell venni. Már a felvétel pillanatban is vonzóbb volt, mint a piaci hitelek, most pedig különösen kedvezményes” – mondta a miniszter az utóbbiról. A kormány által vállalt 17 intézményi és jogszabályi változtatás egy harmadik, nem pénzügyi csomagra vonatkozik – magyarázta Navracsics Tibor.

Beszélt arról is, hogy a jogállamisági kondicionalitási eljárás egy új eszköz arra, hogy megakadályozza a helyreállítási alap pénzeivel való visszaélést. „Tehát úgy indították meg Magyarország ellen, hogy még meg sem kapta ezeket a pénzeket” – mondta.

Meghosszabbított határidő

A miniszter szerint a bizalom jele, hogy az Európai Bizottság decemberig meghosszabbította a 17 vállalás határidejét, amiket az EU megbékítéséért vállalt a magyar kormány. A miniszter szerint egyelőre a megállapodások aláírása a következő cél, de arra is emlékeztetett, hogy Lengyelország hiába írta alá a helyreállítási alapról szóló egyezséget az Európai Bizottsággal, pénzt nem kapott. „Meg kell őriznünk a hidegvérünket, az EP bármilyen állásfoglalást tesz” – mondta.

Navracsics elmondása szerint a 17 vállalás teljesítése után sem zárul majd le a folyamat, nemcsak utánkövetésre, hanem új uniós követelésekre is számítanak. Erre korábban már Orbán Viktor miniszterelnök is utalt.

Navracsics hozzátette: a követelések a helyreállítási alap esetében már fel is bukkantak és az igazságszolgáltatás függetlensége területén várnak újabb lépéseket. A miniszter azt mondta, hogy különösen az Integritási Hatóság és az antikorrupciós munkacsoport lesz folyamatos ellenőrzés alatt, ugyanakkor a miniszter jelezte,

„a kormány lépései önmagukban nem tudják visszaszorítani a korrupciót, ehhez a gazdasági és politikai élet szereplőinek együttműködése is kell”.

Mikkel békítené ki az EU-t a kormány?

A jogszabályokkal többek között létrehozták az Integritás Hatóságot, azt a teljesen új korrupcióellenes intézményt, ami már november 19-től működne. A kormány szándékai szerint megelőzné, ellenőrizné a csalásokat, összeférhetetlenségi és korrupciós ügyeket az Európai Unió által támogatott projektek esetében.Megalapították a korrupcióellenes munkacsoportot is.Módosították az összeférhetetlenségi, vagyon-nyilatkozati szabályokat,Átírták a közérdekű adatigénylés bizonyos szabályait is: a módosítások értelmében nem számlázzák majd a közérdekű adatok kiadásának munkaerőköltségeit, és módosítják a határidőre vonatkozó előírásokat is.A kormány vállalta, hogy a jogszabálytervezetek kilencven százalékát társadalmi egyeztetésre bocsátja, és lecsökkenti a gyors törvényalkotást. Ez nem vonatkozik a kormányzati rendeletalkotásra, ráadásul a vállalás betartását az a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal végzi, amit szeptember közepén Rogán Antal alá rendeltek.

Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd

The post Navracsics: Újabb követelések jöhetnek az EU-tól appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés