:

Még a királynál is gazdagabb – Mekkora vagyona van a brit miniszterelnöknek?

Még a királynál is gazdagabb – Mekkora vagyona van a brit miniszterelnöknek?

Az Egyesült Királyság új miniszterelnöke és felesége nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint III. Károly király.

A tegnap hivatalosan kinevezett Rishi Sunak rögtön történelmet írt, mivel ő az első színes bőrű, nem konzervatív kormányfő, és a legfiatalabb miniszterelnök is a 18. század óta. Nem elhanyagolható tény, hogy

egyben a valaha volt egyik leggazdagabb kormányfője is Nagy-Britanniának.

Az amerikai Forbes becslése szerint Sunak és felesége, Akshata Murthy vagyona nagyjából 810 millió dollárra rúg – ami jóval meghaladja III. Károly király 500 millió dolláros személyes vagyonát.

Üzlet Zsiborás Gergő 3 perc olvasás
Pártolta a brexitet, elvette egy milliárdos lányát, bulizott Johnsonnal – kicsoda Rishi Sunak?
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Rögtön történelmet írt az Egyesült Királyság leendő miniszterelnöke

A 42 éves volt pénzügyminiszter és befektetési bankár már most is az Egyesült Királyság leggazdagabbjai közé tartozik, nagyrészt feleségének, Akshata Murthynek köszönhetően. Sunak apósa ugyanis nem más, mint az indiai Infosys techóriás egyik társalapítója, Narayana Murthy, akinek vagyonát jelenleg az amerikai Forbes 4,5 milliárd dollárra becsüli. Akshata Murthy saját, 0,93 százalékos részesedése a tőzsdén jegyzett digitális szolgáltatásokat nyújtó tanácsadó cégben 715 millió dollárt ér, ez teszi ki a házaspár együttes vagyonának túlnyomó részét.

Rishi Sunak lett az Egyesült Királyság új miniszterelnöke, miután III. Károly király hivatalosan megbízta őt a kormányalakítással. MTI/AP/PA Pool/Aaron Chown

Az ingatlanok

Új miniszterelnökként Sunak most a Downing Street 10. szám alá költözik, emellett a Chequershez is hozzáférhet, ami a hivatalban lévő miniszterelnök 16. századi, Buckinghamshire-i rezidenciája. A házaspár egyébként széles ingatlanportfólióval rendelkezik: négy otthonuk van Nagy-Britanniában és Kaliforniában, a becsült értékük 18,3 millió dollár.

Gyűjtemény legnagyobb ingatlanja a Manor House, egy 19. századi, műemlékvédelem alatt álló kétszintes vidéki kúria az észak-yorkshire-i Kirby Sigston faluban, amit 2015 júliusában vásároltak 2,3 millió dollárért. Londonban a fő rezidenciájuk a Kensingtonban található 16 Hesper Mews, egy négy hálószobás sorház, ezt 2010-ben 7,1 millió dollárért vásárolták meg. Sunaknak van egy lakása is a közeli Dél-Kensingtonban, az Old Brompton Roadon, amelyet 2001 szeptemberében vett meg mintegy 300 000 dollárért. Kaliforniában – ahol Sunak és Murthy a Stanford Graduate School of Business hallgatójaként ismerkedtek meg – állítólag egy óceánparti penthouse tulajdonolnak Santa Monicában, az Ocean Ave. 1705-ben. Az ingatlan értéke 7,5 millió dollár.

Az ingatlanokon kívül Murthy számít vagyonosabbnak. Az Infosysban való részesedése mellett az ő tulajdonában van a Catamaran Ventures UK, apja kockázati és magántőke-befektetési cégének brit ága. Legutóbbi éves jelentésében a cég 4 millió dollár nettó vagyont jelentett be, plusz egy 4,8 millió dolláros kamatmentes kölcsönt. Ezt maga Murthy adta a cégnek. Sunak korábban 50 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett a vállalatban, de 2015 áprilisában, nem sokkal a parlamentbe való bevonulása előtt átruházta részvényeit feleségére. Murthy apja által vezetett Catamaran Ventures indiai alapja

a SpaceX-et és a Redditet is felsorolja a több mint egymilliárd dolláros befektetései között.

Zűrös ügyek a felesége vagyona körül

Élesen kritizálták Murthyt, amikor az év elején kiderült, hogy indiai állampolgárként az Egyesült Királyságban úgynevezett „non-domicile” státusszal rendelkezik. A státusz lehetővé tette számára, hogy elkerülje az osztalék- és tőkenyereség-adó befizetését Nagy-Britanniában.

A kormányfő és felesége az egyetemi évek alatt ismerkedtek meg. Forrás: Rishi Sunak Facebook oldala A Forbes becslése szerint Murthy 2015 és 2022 között 70 millió dollárt keresett (adózás előtt) az Infosys osztalékából. Ehhez jött még plusz 17 millió dollár a 2017 decemberi részvényeladásokból. India 10 százalékkal adóztatja az osztalékot és a hosszú távú tőkenyereséget, szemben az Egyesült Királyság 20 százalékos adójával, és a legmagasabb jövedelműek esetében a 39,35 százalékos osztalékadóval. Ez azt jelenti, hogy Murthy mintegy 22 millió dollárnyi adót takaríthatott meg az indiai alacsonyabb adókulcsok kihasználásával. A közfelháborodást követően szóvivője áprilisban bejelentette, hogy Murty azonnal és visszamenőleg is befizeti az Egyesült Királyságban a globális jövedelmére – beleértve az osztalékot és a tőkenyereséget is – vonatkozó adót.

A miniszterelnök sem panaszkodhat

Bár Sunak biztosan nem olyan gazdag, mint milliárdos családból származó felesége, a kormányfő mint egy évtizeden át pénzügyi területen dolgozott. A Kelet-Afrikából kivándorolt, indiai származású szülők gyermekeként Southamptonban született. Később a Winchester College bentlakásos iskolába járt, míg a nyári szünetekben egy indiai étteremben pincérkedett.

Ezután politikát, filozófiát és közgazdaságtant tanult az Oxfordi Egyetemen, majd három évig a Goldman Sachs befektetési banknál dolgozott. Miután 2006-ban diplomát szerzett a Stanfordon, a Chris Hohn milliárdos által alapított és vezetett The Children’s Investment Fund (TCIF) befektetési alap munkatársa lett.

Sunak 2009-ben hagyta el a TCIF-et, hogy csatlakozzon az amerikai Theleme Partners nevű vállalathoz, amit a TCIF korábbi társalapítója, Patrick Degorce hozott létre. Sunak kevesebb mint 5 százalékát birtokolta a cégnek, ami a 2013-ban benyújtott utolsó elérhető adatszolgáltatási nyilatkozat szerint 2,2 milliárd dollárnyi kezelt vagyonnal rendelkezett. 2013-ban hagyta el a Theleme-t, hogy feleségével együtt megalapítsa a Catamaran Ventures UK-t.

Nem tudni, hogy Sunak mennyit keresett korábban, de új munkája miniszterelnökként jelentős fizetésemeléssel jár.

Mostantól több mint 185 000 dollárt fog keresni évente, ami majdnem kétszerese a parlamenti képviselőként kapott 95 000 dolláros bérének.

Borítókép : MTI/EPA/Tolga Akmen

The post Még a királynál is gazdagabb – Mekkora vagyona van a brit miniszterelnöknek? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés