:

Jót tehet a földeknek a rengeteg napelem?

Jót tehet a földeknek a rengeteg napelem?

Fontos kísérletet folytat az észak-franciaországi Haute-Saône régióban az ország egyik legnagyobb napenergiával foglalkozó vállalata. A TSE projektje arra szolgál, hogy kiderítsék, lehet-e úgy napenergiát termelni, hogy azzal nem fosztják meg értékes termőterületeitől a gazdákat – írja az Euronews.

Xavier Guillot, a projekt vezetője szerint amennyiben kiderül, hogy mindez lehetséges, az a mezőgazdaság, az állattenyésztés és a megújuló energiával foglalkozó cégek számára is hatalmas előrelépést jelentene. Az agrovoltaika, vagyis a földterületek egyszerre napenergiára és mezőgazdasági célra való felhasználása egyre népszerűbb az országban, azonban ezelőtt csak kisebb léptékű teszteket hajtottak végre. A TSE most azonban 2,5 megawatt energia termelésére képes, 5500 panelnyi napelemet helyez el egy farmon Amance községben.

Ez, a vállalat közlése szerint 1350 ember energiaszükségletét fedezi. A rendszert decemberben köthetik be az elektromos hálózatba.

A napelemek képesek követni a nap mozgását, így maximalizálva a termelést. Emellett függőlegesen is el tudnak mozdulni, hogy átengedjék az esőt. Vízszintesen pedig jelentősen csökkenthetik a jégeső okozta károkat, időjárástól függően pedig néhány Celsius-fokkal melegíthetik, de akár le is hűthetik a talajt.

Lányi Örs további cikkei Pár perc alatt 2100 forintnyi ingyen kripto kereshető a RevolutonRégóta várt funkció jön a Samsung mobilokraNépszerű adatcsomagokat szüntetett meg a Vodafone

The post Jót tehet a földeknek a rengeteg napelem? first appeared on 24.hu.