:
Breaking News

Itt a napelemes rendelet: a legrosszabb forgatókönyv vált valóra

Itt a napelemes rendelet: a legrosszabb forgatókönyv vált valóra

Október 31 a végdátum: azután kivezetik az újtelepítésű háztartási napelemek visszatáplálását.

Másfél hétnyi csúszással, de végre megjelent a napelemes rendelet a Magyar Közlönyben: a legrosszabb forgatókönyv vált valóra, a kormány október 31-gyel megszünteti az újtelepítésű, háztartási méretű kiserőművek visszatáplálási lehetőségét. A rendelet szerint csak átmenetileg, de végdátumot nem jelöl meg a jogalkotó.

A rendelet szerint „csak az a háztartási méretű kiserőmű helyezhető üzembe, amely kizárólag saját villamosenergia-fogyasztásának kielégítése érdekében termel villamos energiát, az így üzembe helyezett háztartási méretű kiserőművek közcélú hálózatba történő feltáplálásának lehetősége ideiglenesen felfüggesztésre kerül.”

Ez a gyakorlatban azt az akkumulátoros megoldást jelenti, amelyről több szakember nyilatkozta már, hogy napon belül még képes megoldani az energiatárolást, de egy egész szezonra már nem.

Üzlet Topolay Gábor 8 perc olvasás
Napelem-ügy: a piac újraosztása lenne a cél?
Pénz Forbes 3 perc olvasás
Változás jön a napelemeknél, felfüggesztik a betáplálást az újonnan csatlakozóknál
Pénz Madzin Emília 3 perc olvasás
Ennyivel drágulhat a napelemtelepítés – a lakossági felhasználók buknak az átalakításon

Csak azok a háztartási napelemeknek van meg a lehetőség a visszatáplálásra, ahol az igénybejelentés október 31-ig megtörténik. Annyi engedményt kapnak az igénybejelentők, hogy azok a napelemek is megkapják a lehetőséget, amelynek üzemeltetője igazolja, hogy igénybejelentésére a szolgáltató érdekkörében felmerült oknál fogva nem került sor.

Ez a legrosszabb forgatókönyv, mi is írtunk róla, hogy ezres nagyságrendben sodor a tönk szélére a napelemes ágazatban dolgozó kkv-kat, ugyanis a rendelet a háztartási naperőművek megtérülési idejét jócskán kitolja vagy soha nem meg térülővé teszi. Ágazati szakemberek többször beszámoltak róla, hogy a rezsicsökkentés részleges kivezetése miatt jócskán megnőtt a lakossági igény a napelemekre, de a kormánydöntés bejelentése óta sorra mondják vissza a megrendeléseket.

Ma anyagunkban mi is foglalkozunk vele, hogy mi állhat a háttérben: az ágazati cégek kivéreztetése vagy egyszerű meggondolatlanság.

The post Itt a napelemes rendelet: a legrosszabb forgatókönyv vált valóra appeared first on Forbes.hu.