:

Itt a friss adat a munkanélküliségi rátáról, megtörtént a fordulat?

Itt a friss adat a munkanélküliségi rátáról, megtörtént a fordulat?

Ez az egymást követő harmadik alkalom, hogy a KSH arról adott ki gyorsjelentést, hogy nőtt a munkanélküliségi ráta, utoljára ilyen két éve, a járvány felfutása miatt elrendelt korlátozások miatt volt.

A munkanélküliek száma 2022 szeptemberében 185 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,8% volt – jelentette a KSH.

Éves alapon ez ugyan kis mértékű csökkenés, az elmúlt hónapok adataiból ugyanakkor kiderül, hogy egyre több a munkanélküli.

Sőt, ez az egymást követő harmadik hónap, hogy nő a munkanélküliek száma.

A munkanélküliségi ráta Észak-Magyarországon volt a legmagasabb (6,0%), Közép-Dunántúlon pedig a legalacsonyabb (1,9%). Az előző év azonos időszakához képest három régióban kismértékben emelkedett a ráta értéke, Dél-Dunántúlon (0,1 százalékponttal), Budapesten (0,3 százalékponttal) és Nyugat-Dunántúlon (0,5 százalékponttal), míg a többi régióban csökkent – a legjelentősebben Észak-Alföldön (1,2 százalékponttal).A munkakeresés átlagos időtartama 9,2 hónap volt, a munkanélküliek 33,9%-a legalább egy éve keresett állást.

Növekedhet a munkanélküliek száma

A munkaerőpiac még így is feszítettnek mondható, de már az látszik, hogy a romló gazdasági folyamatokra reagálnak a cégek. A GKI legfrissebb konjunktúra-indexében a cégek már inkább a kereslet-, mint a munkaerőhiányra panaszkodtak. Ha jövőre recesszióba nem is fordul a gazdaság (a kormány legfeljebb stagnálást vetít előre – némi oprimizmussal), az biztos, hogy az idei évhez képest visszaesik a GDP. Ez pedig érezteti hatását a munkaerőpiacon is.

Az időjárás eddig viszonylag enyhe volt, de a tél és a megemelkedett rezsiköltségek lökhetnek még a munkanélküliségen: sokan vágják vissza kapacitásaikat, a turizmus-vendéglátásban pedig sokan úgy oldják meg a helyzetet, hogy a fűtési szezonban nem fognak kinyitni.

The post Itt a friss adat a munkanélküliségi rátáról, megtörtént a fordulat? appeared first on Forbes.hu.