:

Napelem-rendelet: itt vannak az első reakciók

Napelem-rendelet: itt vannak az első reakciók

Közös sajtótájékoztatóra készül holnap a két napelemes szövetség, a Napam és az MNNSZ. Addig csak pár iparági szereplő véleményét lehet hallani.

Másfél hétnyi késedelem és bizonytalanság után tegnap este kijött a napelem-rendelet, ami hosszabb távon ellehetetleníti a lakossági piacot. A rendelet szerint október 31-ig lehet beadni az igényeket a kis méretű, háztartási napelem-rendszerekre, utána megszűnik a visszatáplálás lehetősége.

A visszatáplálás lényege az volt, hogy a háztartásban közvetlenül fel nem használt energiát visszatáplálják a rendszerbe, majd amikor a háztartás többet fogyaszt, mint amennyit megtermel, akkor a villamos hálózatból vételez energiát. Így egyenlítik ki a napelemes rendszerek a termelésében lévő egyenetlenségeket. A visszatáplálás felfüggesztésével jelenleg gyakorlatilag nem éri meg napelemes rendszert telepíteni a háztartásokba, mivel az a nap közben termelt energia, amit a háztartás nem használ fel azonnal, egyszerűen elvész. Mivel a legtöbb háztartás este fogyasztja a legtöbb áramot, pont amikor nincs termelés, az új napelemek telepítésének

megtérülése a korábbi 7-8 évről akár 20 évre nőhet, nagyobb rendszerek telepítése pedig egyáltalán nem éri meg.

Üzlet Topolay Gábor 8 perc olvasás
Napelem-ügy: a piac újraosztása lenne a cél?
Pénz Madzin Emília 3 perc olvasás
Ennyivel drágulhat a napelemtelepítés – a lakossági felhasználók buknak az átalakításon
Pénz Forbes 3 perc olvasás
Változás jön a napelemeknél, felfüggesztik a betáplálást az újonnan csatlakozóknál

Másfél hete, amikor Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette a módosításokat, a piac úgy reagált: padlóra küldi a teljes ágazatot a módosítás. Az Indexen ma reggel megjelent egy elég alákérdezős interjú, amelyben Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára ismerteti a kormányzati álláspontot, miszerint „ahhoz, hogy ezt a nagymértékű növekedést kezelni tudja a hálózat, jelentős fejlesztések szükségesek. Ezek megvalósulásáig azonban a megbízható ellátás érdekében ideiglenesen tehermentesíteni kellett a hazai villamosenergia-hálózatot.” De erről az érvről az általunk megkérdezett ágazati szereplők mindegyike azt mondta:

egyszerűen nem igaz: vannak gondok a hálózattal, egy-két helyen lehet, hogy korlátozásra lenne szükség, de semmi sem indokolja az országos szintű visszatáplálási tilalmat.

„Nem számítottunk ennél jobbra”

Most, amikor végre kijött a rendelet, és az ágazati cégek ránéztek a szabályozása, nem derűsebb a helyzet.

„Vég nélküli kapkodás”

– így jellemzi a helyzetet Mokry Tamás, a Tiszta Energiák Kft. ügyvezetője. Tamás azt mondja: legjobb esetben a következő nyár elejéig tartanak ki a megrendelések, távolabb azonban nem látnak. „Hiába épített fel valaki egy céget, ha kénytelen lesz elküldeni az alkalmazottait, nem lehet megint a semmiből összerakni egy jó csapatot” – mondja.

„Nem számítottunk ennél jobbra – mondja kérdésünkre Házi Ádám, a Wagner Solar Hungária Kft. kereskedelmi igazgatója. „Több száz igénybejelentésünk van folyamatban, a héten is még több százat adunk be.

De még a júliusban beadott bejelentések többségére sem kaptunk választ a szolgáltatótól”.

A Wagner Solar, amelynek portréját idén februárban írtuk meg, 20 éves családi vállalkozás, csak az egyik üzletága a háztartási napelemek telepítése, a kiterjedt energetikai portfóliójuk miatt nem esnek kétségbe.

„Nálunk is nagyon sok a függőben lévő megrendelés, szerintem a teljes piac nagyjából fél évre előre el van látva munkával” – mondja Ádám. „A mostani szabályozásra azt ígérik, hogy átmeneti. Reméljük, a következő fél évben, amíg a piac teljesíti a már leadott megrendeléseket, megváltozik a szabályozás, vagy engedélyezik a hibrid inverterek telepítését.”

Ugyanis a hibrid inverterek, tehát leegyszerűsítve a házi akkumulátorok használata, amit a kormány megoldási javaslatként tálal, egyelőre nem engedélyezett. „A három nagy szolgáltató egyike sem támogatja a hibrid inverterek telepítését, de lehet, hogy bármelyik pillanatban megjelenhet az erről szóló rendelet” – mondja Ádám.

Hangsúlyozza: a lakosság jó része rövid távon gondolkodik, most úgy tűnik, hogy nem éri meg a napelemes rendszerek telepítése, de hosszú távon könnyen lehet előfordulhat olyan helyzet, amikor mégis. „Mi cégként 200 forint körül vásárolunk egy kilowattórányi villamos energiát, a lakosság 72 forintot fizet érte. Ez hosszú távon nem fenntartható, ha kivezetik a lakossági rezsicsökkentést, ismét megéri a napelemes rendszer.”

A legszélsőségesebb negatív forgatókönyv

„Sajnos a legszélsőségesebb negatív forgatókönyv valósult meg”

– mondja Magyar Napelem Iparági Egyesület (Manap) elnöke, Szolnoki Ádám. „Sok gondolat kavarog mindenki fejében, nehéz megfogalmazni.” A két iparági szövetség, a Manap és Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) közös sajtótájékoztatót tart az ügyben, megpróbáljuk közérthető formában önteni a mondandónk.” Kiss Ernő, az MNNSZ elnöke is annyit közölt, mikor kerestük, hogy a holnapi sajtótájékoztatón tudnak többet mondani.

Reggel anyagunkban azt jártuk körbe, kinek állhat érdekében, hogy egy huszárvágással a kormány padlóra küldje a piacot. Ugyan adja magát a feltételezés, ahogy az elmúlt 12 évben is többször megtörtént, hogy a kormányzat rendeleti úton súlyosan korlátoz egy tevékenységet, hogy aztán a saját cégeivel töltse fel a piacot, de a nevük elhallgatását kérő forrásaink szerint jelenleg nem ez a helyzet.

Egy forrásunk úgy fogalmazott: azt tartja valószínűnek, hogy

„bedobták kormányülésen az ötletet, a miniszterelnök kiadta az utasítást, majd nem volt senki, aki azt mondja, neki, hogy rossz ötlet.”

The post Napelem-rendelet: itt vannak az első reakciók appeared first on Forbes.hu.