:

Itt a lista, milyen élelmiszerek árát rögzíthetik

Újabb árstopok jönnek, jelentette be Orbán Viktor péntek reggel. Az élelmiszer-inflációs számokat összegyűjtve megnéztük, milyen termékek árának szabályozása lehet a kormány következő lépése.

További hatósági árak várhatók, jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában.

A kormányfő szerint az élelmiszer-árak emelkedését „tekintélyes mértékben” a szankciók okozzák. Szerinte, ha nem lennének szankciók, azt tapasztalnánk, hogy az infláció a fele lenne a mostaninak.

„Nem jó dolog beavatkozni a gazdaság bonyolult szövetrendszerébe”, de a kormányfő szükségesnek látja, ezért újabb termékekre vezetnek be ársapkát.

Arra egyelőre nem tért ki, hogy mikre és mikor.

Inflációs toplista

A szeptemberi inflációs adat 20,1 százalék lett éves összevetésben, aminek több mint felét a szabályozott árú termékek-szolgáltatások és az élelmiszerek drágulása okozta. Ezek ára egy év alatt 35,2 százalékkal emelkedett.

A KSH adatai szerint az alábbi élelmiszerek drágultak a legnagyobbat éves összehasonlításban:

kenyér: 76,2 százaléksajt: 68 százaléktejtermékek, vaj, vajkrém: 66,3 százalékmargarin: 61,2 százalékszáraztészta: 60,2 százaléktojás: 53,7 százalékrizs, hántolmányok: 44,9 százalékburgonya: 39 százalékpárizsi, kolbász: 25,1 százalék

És még ezen belül is vannak rekordok. A kenyér ára a 18 százalékos európai átlaghoz képest itthon 66 százalékkal lett drágább. Októberben már a tojás ára döntött új csúcsot, akkor derült ki, hogy szeptemberben 53,7 százalékkal drágultak egy év alatt. A 100 forintos tojás pedig még csak a kezdet, jövő hónapban már 150 forintot is fizethetünk érte – árulták el a Forbes.hu által nemrég megkérdezett tojástermelők.

Léphetnek a feldolgozott élelmiszerek felé

A kormány eddig csak alapanyagoknál szabott meg hatósági árat, de a kenyér drágulását látva most már kérdéses, továbblép-e a feldolgozott élelmiszerek felé.

Ha igen, akkor a sajt, a száraztészta és hústermékek is sorra kerülhetnek az árstop következő körében.

A HVG tippjátékában a rizs, a burgonya és a tojás árának szabályozását jósolta, már csak azért is mert kenyérárat nagyon nehéz szabályozni, hiszen már nincs olyan, hogy egyfajta kenyér, minden boltban tucatnyi féle árut lehet kapni. Azt írták, a rizs árát az import miatt a gyenge forint is rosszul érinti, de ez a legtöbb élelmiszerre, még az itthon gyártottakra vagy termőkre is igaz, hiszen a külföldi értékesítéssel jobban járnak a gazdák.

Mezőgazdasági exportunk jelentős, legjobban az állati és növényi zsírok, olajok árbevétele nőtt 2021-ben, 243,6 millió euróval. Az állati takarmányok exportértéke 176,7 millió euróval volt magasabb, mint a bázisidőszakban. A húsfélék exportértéke 152,6 millió euróval, 1045 millió euróra nőtt az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint.

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportjának értéke 10,7, az importé pedig 10,9 százalékkal bővült 2021-ben,

ezek következtében az egyenleg növekedése 10,3 százalékos volt

The post Itt a lista, milyen élelmiszerek árát rögzíthetik appeared first on Forbes.hu.