:

Nagyot szólt a becsapódás! Kettős csóva alakult ki a DART-szonda végzetes ütközése után

Nagyot szólt a becsapódás! Kettős csóva alakult ki a DART-szonda végzetes ütközése után

Egy-két héttel azután, hogy a NASA DART (Double Asteroid Redirection Test) küldetése sikeresen becsapódott a Dydimos aszteroida Dimorphos holdjába, váratlan dolgot fedeztek fel: az aszteroida két csóvát ,,növesztett”. A DART szonda 2022. szeptember 26-án szándékosan ütközött a Dimorphos aszteroidával abból a célból, hogy leteszteljék, vajon egy potenciálisan a Földdel ütköző pályán érkező kisbolygóba csapódva eltéríthető-e a pályája és ezzel a bolygónkat fenyegető veszély is. A becsapódás után két nappal a Napból érkező sugárnyomás körülbelül 10 000 km hosszú csóvákat formált az ütközés során kidobódott törmelékekből.

A Hubble-űrteleszkóp felvételén megfigyelhető, hogy két csóva lép ki a Dimorphos aszteroidából, miután 2022. szeptember 26-án belecsapódott a DART szonda. (Forrás: NASA, ESA, STScI, Jian-Yang Li (PSI); Image Processing: Joseph DePasquale))

A fenti fényképen látható a Nap, illetve a becsapódás iránya a jobb felső sarokban. Ha az aszteroidát vesszük egy képzeletbeli óra közepének, akkor a DART 10 óra irányából érkezett. A keresztet formáló négy fényes vonal nem törmelék, hanem a Hubble-űrtávcső optikáján kialakuló diffrakciós vonalak. A két csóva 2, illetve 3 óránál látható és valamikor október 2-a és 8-a között alakult ki.

Az elmúlt hetekben többször végeztek megfigyeléseket a Hubble-űrtávcsővel, így részletesebb kép alkotható a rendszerben kialakult törmelékfelhő fejlődéséről. Ahogyan telt az idő a becsapódás óta, a kidobódott anyag kitágult és elhalványult, nagyjából ahogyan várták is. A kettős csóva viszont meglepő eredmény annak ellenére, hogy üstökösöknél és aktív aszteroidáknál gyakran megfigyelhető hasonló.

Abból, hogy a Dimorphos elegendő anyagot veszített ahhoz, hogy ekkora csóvák alakuljanak ki, az ütközés súlyosságára is következtethetünk. A DART fő célja az volt, hogy megmérjék, mennyivel változtatja meg a Didymos körül keringő kisebb aszteroida pályáját az ütközés. Az eredeti tervek szerint a 11 óra 55 perces keringési időt 73 másodperccel szerették volna lerövidíteni; az ütközés után viszont a keringési idő jóval többel, 32 perccel lett rövidebb. Az elkövetkezendő hónapokban alaposan átnézik a Hubble-adatokat, hogy fényt derítsenek a két csóva keletkezésének mikéntjére.

Forrás: ESA