:

Terroristák és csalók központjává válhat a metaverzum

Terroristák és csalók központjává válhat a metaverzum

Újfajta kiberbűnözési technikák elterjedését, és a jelenlegi bűncselekmények nagyobb léptékben történő végrehajtását hozhatja el a metaverzum – közölte az Interpol. A Nemzetközi Rendőrségi Szervezet technológiai és innovációs ügyvezető igazgatója, Madan Oberoi szerint a szervezet tagországai egyelőre nem tudják, miként készüljenek fel a lehetséges visszaélésekre, írja a Reuters.

A szakember szerint nagy léptékű adathalász kampányokra és komoly csalásokra kell felkészülni, amennyiben a kiterjesztett valóság (AR), illetve virtuális valóság (VR) technológiáján alapuló fejlesztés szélesebb tömegeket ér el. Hozzáteszik: a metaverzum a gyermekek online biztonságát is komolyan veszélyezteti, amin az sem segít, hogy várhatóan a fiatal korosztály tagjai lesznek az elsők, akik belépnek ebbe a térbe.

A fiatalokra már a jelenlegi közösségi médiás világban is komoly veszélyek leselkednek, amelyre reagálva az elmúlt években számos biztonsági fejlesztést eszközöltek a technológiai vállalatok. A virtuális valóság azonban nemcsak az online, hanem a fizikai világban is megkönnyítheti a bűnözést, emelte ki Oberoi.

Az Interpol innovációs igazgatója szerint ha például egy terrorista csoport fizikai teret akar megtámadni, a metaverzum lehetőséget kínál számukra, hogy megtervezzék és szimulálják a gyakorlatukat a támadás előtt. 

E hónap elején az Európai Unió bűnüldöző szerve, az Europol egy jelentésében azt állította, hogy a terrorcsoportok a jövőben propagandára, toborzásra és kiképzésre is használhatják a virtuális teret. A jelentés szerint mivel kezdetben, csak úgy mint a közösségi média kezdetén, várhatóan nem lesznek elég pontosak a szabályozások, a felhasználók szélsőséges szabályokon alapuló virtuális világokat is létrehozhatnak.

Kiemelték: amennyiben a metaverzum rögzíti a felhasználók interakcióit, az is lehetséges, hogy egyetlen interakció alapján nyomon lehet majd követni mindent, amit egy adott személy tesz. Ez pedig értékes információkat szolgáltathat a zaklatók, és a zsarolók számára. A Facebook anyavállalata, a Meta egyébként komoly veszteséget termel, mióta a metverzum fejlesztésére fordítja energiái jelentős részét, és a piac is egyre inkább szkeptikusnak tűnik a tavalyi hatalmas érdeklődés után.

Lányi Örs további cikkei Szuperhőst csinál a tűzoltókból egy új okossisakA YouTube lecsap a kamuorvosokraElon Musk megvette a Twittert, majd kirúgott minden vezetőt

The post Terroristák és csalók központjává válhat a metaverzum first appeared on 24.hu.