:

2035-től kivezetik az EU-ban a belsőégésű motoros autókat

2035-től kivezetik az EU-ban a belsőégésű motoros autókat

Az Európai Parlament és a 27 uniós tagállam csütörtökön megállapodásra jutott, melynek értelmében2035-től nem lehet új, belső égésű motorral hajtott kisteherautókat és személygépkocsikat értékesíteni – írja az MTI.

Az EU soros elnökségét jelenleg betöltő Csehország közölte, a tagállamok, az Európai Parlament és az Európai Bizottság tárgyalói megállapodtak abban, hogy az autógyártóknak 2035-ig 100 százalékos CO2-kibocsátás-csökkentést kell elérniük. Ez gyakorlatilag megtiltaná a benzin- vagy dízelüzemű új személygépkocsik és kisteherautók értékesítését a 27 országból álló blokkban. A döntést 2026-ban még egyszer felülvizsgálják majd.

Az EU klímaváltozás elleni intézkedéscsomagja keretében a károsanyag-kibocsátást 2030-ig 55 százalékkal tervezik csökkenteni az 1990-es évek szintjéhez képest, a klímasemlegességet pedig 2050-re érnék el. 

Az Európai Parlament június 8-án szavazta meg, hogy a gyártók a következő évtized közepétől csakis olyan személygépkocsikat és kisteherautókat forgalmazzanak, amelyek nem bocsátanak ki üvegházhatású gázokat. A belsőégésű motorral hajtott új autók értékesítésének tilalma azonban heves vitákat szült a jelentős autóiparral rendelkező Németországgal.

Az EU-ban a személygépkocsik jelenleg az összes szén-dioxid-kibocsátás 12 százalékát teszik ki, míg a közlekedés összességében a kibocsátás mintegy negyedéért felelős. Az uniós tagállamoknak a most meghozott rendeletet át kell ültetni a nemzeti jogszabályaikba. A belső égésű motorral hajtott járművek vezetési tilalmáról nem volt szó az ülésen, a döntéshozók ugyanis abban bíznak, hogy ezeket idővel elektromos járművekre cserélik majd.

Lányi Örs további cikkei Elon Musk műholdjaira is csapást mérhetnek az oroszokTerroristák és csalók központjává válhat a metaverzumSzuperhőst csinál a tűzoltókból egy új okossisak

The post 2035-től kivezetik az EU-ban a belsőégésű motoros autókat first appeared on 24.hu.