:

Oslo tömegközlekedése már jövőre teljesen elektromos lesz

Oslo tömegközlekedése már jövőre teljesen elektromos lesz

Oslo lehet a világ első olyan fővárosa, amely teljesen elektromos tömegközlekedési rendszerrel rendelkezik. Norvégia fővárosa már 2023 végére elérheti ezt a célt, 2030-ra pedig a világ első zéró kibocsátású városává válhat – írja az Euronews.

A közlekedési projekt keretében a város dízelüzemű buszait 450 elektromos buszra cserélik le. Remények szerint az 500 millió koronás (20 milliárd forintos) program hosszú távon pénzt takarít majd meg a városnak. Sirin Stav, Oslo környezetvédelemért és közlekedésért felelős alpolgármestere szerint ezek karbantartása és üzemeltetése is jóval olcsóbb, mint a belső égésű  motoros járműveké. A projekt célja a károsanyag-kibocsátás és a zaj csökkentése, valamint a város levegőminőségének javítása.

A 700 ezer lakosú Oslo összes hajója és kompja is elektromos hajtású lett az elmúlt években, amelyek a közeli fjordoknál közlekednek.

Emellett a város kiterjedt villamos- és kerékpárút-hálózattal is rendelkezik. A város e-buszprogramja a világ nagyvárosai által a légszennyezés csökkentésére tett globális erőfeszítés részeként valósul meg. Miközben a kormányok és az aktivisták a jövő hónapban Egyiptomban megrendezésre kerülő COP27 ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozóra készülnek, a város környezetvédelmi felelőse arra ösztönzi a többi nagyvárost, hogy kövessék Oslo példáját.

Ingvild Roerholt, a norvég ZERO környezetvédelmi csoport közlekedési kérdésekkel foglalkozó tanácsadója szerint a buszok bevezetése fontos előrelépést jelent a város számára. Azonban szervezete azt is fontosnak tartja, hogy Oslo átláthatóvá tegye, mennyi kibocsátás kapcsolódik e kompok és járművek elkészítéséhez.

Lányi Örs további cikkei 2035-től kivezetik az EU-ban a belső égésű motoros autókatElon Musk műholdjaira is csapást mérhetnek az oroszokTerroristák és csalók központjává válhat a metaverzum

The post Oslo tömegközlekedése már jövőre teljesen elektromos lesz first appeared on 24.hu.