:

Elhozza Michael Jordant a nagyszobádba az NBA 2K23 kosárlabda szimulátor

Elhozza Michael Jordant a nagyszobádba az NBA 2K23 kosárlabda szimulátor

Ami a focinak a FIFA, a Forma 1-nek az F1, a golfnak a PGA Tour, az a kosárlabdának az NBA 2K. Azaz az a JÁTÉK, amely a legnépszerűbb, hagyományosan legszebb, és amelyre évről-évre vagyonokat költenek a fejlesztők és a játékosok egyaránt. A program legújabb változata megérkezett, mi pedig megnéztük, hogy sikerült e továbblépni a tavalyi brutális csalódás után.

Az NBA 2K videójáték sorozat, mint ahogy a neve is mutatja a kosárlabdázás és elsősorban az NBA szerelmeseinek szól, és mivel ők meglehetősen sokan vannak, így ez a program évről-évre aranytojást tojó tyúkként funkcionál gazdájának a Visual Concepts nevű cégnek.

A jó élet Szalai Péter 6 perc olvasás
Jön a gamekre kifejlesztett Evnia a Philipstől, kegyetlenül jó látványvilággal
A jó élet Forbes 2 perc olvasás
A franciák betiltják az esport szót, ez lesz helyette
Üzlet Forbes 3 perc olvasás
Versenyzőként nem, de influencerként jár a 17 millió dolláros vagyon a világ leggazdagabb gamerének
A jó élet Szalai Péter 6 perc olvasás
Csodálatos, szórakoztató, de nincs sok köze a focihoz: Ez a FIFA 23

Azt hihetnénk, hogy egy ilyen bevált, több évtizedes múltra visszatekintő szériával nem lehet lyukra futni, de tavaly sikerült összehozni ezt a bravúrt.

A 2021-es verziónál ugyanis borzasztóan elrontották a játékmenetet és az irányítást is, és sokan keserű csalódásként élték meg, hogy egy nagy halom vacakért fizettek ki rengeteg pénzt.

A nyomás tehát nagy volt a Visual Conceptsen, akik persze ígértek fűt-fát, fogadkoztak, hogy idén minden más lesz. Lássuk, hogy igazuk lett-e!

Látvány és hangulat

A grafika már 2022-ben is ütött, és a visszalépés e téren óriási meglepetést okozott volna, de erről szó sincs. A látványvilág ugyanis abszolút elit kategóriás szinten van, ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy a részletesség kiváló, a textúrák hibátlanok, az animációk rendben vannak, az arcok visszaadása is nagyszerű.

A grafika fantasztikus!

Az effektekbe, fényekbe és árnyékokba sem lehet belekötni, egyszerűen minden a helyén van. Ugyanezt mondhatjuk el a hangokról is, hiszen a zajok tehát például a labdapattogás, a közönség morajlása, és a kommentár is remek.

Olyan, mintha egy tv közvetítést néznénk. A játékosok felismerhetőek, ő itt például Luka Doncic.

Sokszor tényleg az az érzése az embernek, hogy egy “igazi” kosárlabda meccset néz a televízióban, ennél nagyobb dicséretet pedig egy ilyen típusú program egyszerűen nem kaphat.

Irányítás, kihívás

Az irányítás rendkívül komplex, és hogy ez nem túlzás, azt tökéletesen alátámasztja, hogy hagyományos klaviatúrával nem is lehet vele játszani igazán. Mindenképpen szükség van hozzá két analóg karral, és gombok sokaságával ellátott kontrollerre, és pluszban még különféle kombókat is meg kell tanulni ahhoz, hogy elő tudjuk csalni az összes cselt, mozgás- és dobóformát.

És ez az, ami igazán nagy kihívást jelent, mert ez bizony azt jelenti, hogy ha valaki a nulláról kezd bele, akkor szó szerint napokig tarthat, míg annyira belejön a vezérlésbe, hogy még a leggyengébb fokozaton is megnyerjen egy mérkőzést.

De ahhoz, hogy ki tudja használni a programban rejlő összes lehetőséget, készségszinten meg kell tanulnia az irányítást, ez pedig rengeteg időt vesz igénybe. Az nem működik, hogy az ember csak leül aztán játszogat vele egy kicsit, aztán hipp-hopp máris jönnek a sikerek. Magasabb nehézségi fokozatokon pedig egy gyakorlott játékos és iszonyatosan meg tud szenvedni a győzelmekért, pláne, ha gyengébb csapattal próbálkozik.

Valódi játékosok a pályán

A kihívásra tehát nem lehet panasz, és az is igaz, hogy a játékmenet igen sokrétű, rengeteg a lehetőség, és az NBA 2K23-mal tényleg el lehet mélyedni a kosárlabdázás apró részleteiben. Az biztos, hogy ha valaki eltölt némi időt a program társaságában, máshogy fogja nézni a meccseket a tévében vagy jobb esetben élőben.

Az NBA 2K23 elhozza a kosárlabdát a nagyszobába

Itt kell megemlíteni, hogy a 2021-es rész óriási hibája volt, hogy egy-egy védhetetlen csel és csodadobás repetitív ismételgetésével viszonylag könnyedén lehetett győzni a számítógép ellen, ami gyakorlatilag élvezhetetlenné tette a programot, de ezt a hatalmas hibát mostanra orvosolták.

A valóság és a Jordan örökség

Mint a program neve is mutatja, alapvetően az NBA-re koncentrál, de mellett játszhatunk a női csapatokkal és válogatottakkal is. A gyors meccsek mellett természetesen arra is van lehetőség, hogy bajnokságban, rájátszásban mérettessük meg magunkat.

Többféle játékmód közül lehet választani.

A csapatok neve valóságos, és az összeállítás is a lehető legnaprakészebb. Egyszerre játszhatnak többen, és arra is van mód, hogy az interneten csapjunk össze más hús-vér emberekkel.

Megmaradt szerencsére a korábbi verziók karriermódja, ahol egyetlen játékost kell felépítenünk a semmiből, és meghódítani vele az NBA csúcsait.

Ezt a karaktert teljesen személyre lehet szabni, módosítható az arca, haja, pakolhatunk rá tetkókat is akár, de ennél fontosabb, hogy a magassága, testfelépítése és pozíciója szabadon megadható. Ez a MyCAREER, amelynél szerencsére a tavalyinál sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek magára a játékra, és nem kell feltétlenül mindenféle totálisan időrabló ostobasággal foglalkozni, mint például a baráti kör a párkapcsolat vagy influenszer karrier építgetése, a szponzorokkal való jópofizgatás, tévés szereplések levezénylése, ami borzalmasan idegesítővé tette a tavalyi részt.

Saját karaktert kreálhatunk magunknak. Én megalkottam Forbes Ferit!

Ezek olyan felesleges dolgok, amiknek semmi helye egy sportjátékban, legalábbis szerintem. Akit az ilyesmi szórakoztat, az nyugodtan kiélheti ilyen irányú vágyait a Simsben és az ahhoz hasonló programokban. Ráadásul ezt a MyCAREER módot telepakolták mikrotranzakciókkal, aminek keretein belül rengeteg pénzt költhet az, aki szeretné ebben a módban is a csúcsra jutni, azaz megszerezni a kedvére való hölgyet, autót és baráti kört.

Michael Jordannek egy külön szekciót szenteltek.

Ami viszont nagyon tetszett, hogy megvásárolható a 2K23 Michael Jordan Edition nevű változat is, amely rendelkezik egy komoly extrával. Itt ugyanis egy külön “fejezetet” szenteltek Michael Jordannek: az ő kosárlabda pályafutásának néhány ikonikus pillanatát élhetjük át, azaz magyarán újra kell játszanunk ezeket a híres mérkőzéseket úgy, hogy megismételjük MJ teljesítményét.

A klasszikus Bulls érát is megidézi a program.

Tehát többek között visszatérhetünk a kollégiumi évekbe, hogy a North Carolina csapatát vezessük győzelemre, vagy megidézhetjük a Utah és a Phoenix elleni NBA döntőket, ahol a Főbikával szemben olyan ikonok álltak, mint Karl Malone vagy Charles Barkley.

Megéri az árát az NBA 2K23?

Az NBA 2K23 egy ízig-vérig kosárlabda szimulátor, amelynek egyben ez előnye és hátránya is. A grafika és a hangulat fantasztikus, az irányítás, a játékmenet viszont kifejezetten komplex és nyugodtan mondhatjuk, hogy igen nehéz.

Az NBA 2K23 egy ízig-vérig kosárlabda szimulátor.

Emiatt pedig jó szívvel csak azoknak lehet ajánlani, akik tényleg kosárlabda és/vagy játék fanatikusok, mert rengeteg időt kell beletenni abba, hogy igazán élvezetes legyen a dolog.

A próbálkozáshoz, vagy ahhoz hogy csak a sarokba dobjuk, ha nem tetszik, viszont drága mulatság, mert az alapjáték is 20 000 forint környékéről indul, a jordanes változatért pedig 27 000-30 000 forintot kérnek el.

(A játékot PC- n próbáltuk ki, egy Acer Helios 300 gamer laptopon, de van Xbox és PlayStation verziója is!)

The post Elhozza Michael Jordant a nagyszobádba az NBA 2K23 kosárlabda szimulátor appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés