:

Tisztogatással kezdett, és rákapcsol – így változik meg a közösségi platform élete

Az állomány 75 százalékának leépítésétől kezdve Trump visszaengedésén át nyílt forráskódú algoritmusig változhat meg a Twitter élete Elon Muskkal az élén.

Csütörtök este „kiszabadult a madár”, miután Elon Musk lezárta a hónapok óta húzódó 44 milliárd dolláros Twitter-felvásárlását.

Alig tette be a lábát, az új tulajdonos azonnal kirúgta a vállalat öt topmenedzserét, köztük Parag Agrawal vezérigazgatót is, akit állítólag ki kellett kísérni az épületből. A világ leggazdagabb emberének gondja az volt, hogy szerinte korábban a menedzsment félre akarta őt vezetni a kamuprofilok számáról, ezért csúszott hónapokat az üzlet.

Az erőteljes kezdés után további reformok várhatóak, az Axios most összeszedett mindent, amit Musk valaha tervezett kedvenc platformja jövőjéről. Aztán ki tudja, holnapra még mit álmodik meg.

Több ebből Musk vs. Twitter: az év tech üzletének teljes története Leépítésbe kezd az ország legnagyobb munkáltatója

Trumpot vissza

Musk elmondta, hogy szeretné megreformálni a felhasználói tiltások alkalmazását, beleértve Trump korábbi elnök tiltásának feloldását – ezzel az állásponttal a Twitter korábbi társalapítója, Jack Dorsey is egyetért.

Musk úgy véli, hogy az állandó tiltásoknak meglehetősen ritkának kellene lenniük a Twitteren, mert ezek „alapvetően aláássák a Twitterbe vetett bizalmat, hiszen

ez egy olyan tér, ahol mindenki elmondhatja a véleményét”

Hosszú tweetek

Musk azt is elejtette, hogy ideje lenne engedélyezni a jelenlegi maximum 280 karakter fölötti tweetek írását is. 2022 áprilisában így kommentált egy hosszú Twitter-kommentfolyamot: „a legközvetlenebb tanulságom ebből, hogy itt az ideje a hosszú tweeteknek!”

Le a botokkal

Musk egyszer a spam botokat „a Twitter legidegesítőbb problémájának” nevezte. 2022 áprilisában így tweetelt: „Ha a Twitter-ügyletünk sikeres lesz, legyőzzük a spam botokat, vagy meghalunk a próbálkozásban!”

Nyílt forráskódú algoritmus

Musk elmondta, hogy aggódik amiatt, hogy a Twitter algoritmusa alapvetően elfogult, amit nyílt forráskóddal oldana meg.

2022 márciusban így tweetelt:

„Aggódom amiatt, hogy a Twitter algoritmusának de facto elfogultsága jelentős hatással van a közbeszédre. Honnan tudjuk, hogy mi történik valójában?”

Tartalommoderálás

A 2022-es TED-konferencián elmondta, hogy szerinte a Twitter nem szabályozhatja a tartalmat azon túl, amit az adott ország törvényei előírnak.

Hogy jutottunk idáig?

Musk még áprilisban tett ajánlatot az egyik legnépszerűbb közösségimédia-felület megvételére. A felajánlott 44 milliárd dolláros összeg azonban jóval magasabb volt a vállalat tőzsdei értékénél. A Twitter igazgatósága és részvényesei elfogadták az ajánlatot. Egy hónappal később Musk már visszalépett volna a tranzakciótól. A Twitter ezután beperelte a dollármilliárdost. A tárgyalást októberre tűzték ki. Majd Elon Musk bejelentette, hogy az eredeti, 44 milliárd dolláros vételáron megveszi a platformot, ha cserébe a bíróság felfüggeszti az eljárást. Musk korábban azt mondta, az alkalmazottak 75 százalékát tervezi elküldeni. A napokban írtunk arról, hogy a világ leggazdagabb emberének vagyona egyetlen év leforgása alatt 100 milliárd dollárral csappant meg.

The post Tisztogatással kezdett, és rákapcsol – így változik meg a közösségi platform élete appeared first on Forbes.hu.