:

Kérleli a napelemes szakma a kormányzatot, áldozatokat emlegetnek

Kérleli a napelemes szakma a kormányzatot, áldozatokat emlegetnek

Megjött a két érintett szakmai szervezet petíciója, közösen kérik Palkovics Lászlót, hogy tegyen valamit.

Közös petíciót fogalmazott meg magyar a két napelemes ágazati szervezet, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) a MANAP Iparági Egyesület, Palkovics László ipari és technológiai minisztert kérik, hogy egyen valamit a visszatáplálási tilalom ügyében. Mint írják: egyetértenek a hazai villamos-hálózat fejlesztésének és az energiatárolásnak a fontosságával, és támogatják, hogy közös, egyértelmű stratégia felé haladjon a kormányzat és a szektor az energiabiztonság javítása irányában.

Üzlet Topolay Gábor 4 perc olvasás
Napelemrendelet: itt vannak az első reakciók
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Itt a napelemes rendelet: a legrosszabb forgatókönyv vált valóra
Üzlet Topolay Gábor 8 perc olvasás
Napelemügy: a piac újraosztása lenne a cél?

„Ezzel szemben az elmúlt időszakban megjelenő rendkívüli intézkedések ezt a korábban jól átlátható irányvonalat beárnyékolták, és megkérdőjelezték bennünk a stratégiai célokat. Palkovics Miniszter úr úgy nyilatkozott, hogy nem lesznek kárvallottjai a döntésnek, de a megjelent kormányrendeletek alapján úgy véljük, ezeknek

a rendkívüli intézkedéseknek lesznek áldozatai, mind a rezsiköltségeket csökkenteni szándékozó lakosság, mind a napelemes szektor zömét alkotó magyar KKV-k körében”

– áll a közleményben.

Mik a kérések?

Ezért a két szervezet közösen kéri a tárcát:

hogy azoknál a háztartási méretű kiserőműveknél, ahol a hálózat és transzformátorkörzet műszakilag alkalmas a csatlakozásra, tegyenek kivételt, és ne tiltsák a visszatáplálást,a 100 százalékos támogatású napelemes pályázattal elnyert támogatások maximum összegét az eredeti bruttó 485 645 Ft/kWp-ről bruttó 600 000 Ft/kWp-re emeljék,hogy tegyék nyilvánossá azokat az adatokat, amik alapján a rendeletet meghozták, hogy lássák, mely területeken, mennyi kapacitást bír még el a hálózat jelenleg, hogy átlátható és tervezhető legyen a növekedés üteme,és hogy a miniszter minél hamarabb határozza meg a visszatáplálási tilalom megszüntetésének időpontját.

Mi történt?

A kormány egy huszárvágással úgy döntött, hogy megszünteti az új telepítésű, háztartási méterű naperőműveknél a visszatáplálás lehetőségét. A visszatáplálás lényege az volt, hogy a háztartásban közvetlenül fel nem használt energiát visszatáplálják a rendszerbe, majd amikor a háztartás többet fogyaszt, mint amennyit megtermel, akkor a villamos hálózatból vételez energiát. Így egyenlítik ki a napelemes rendszerek a termelésében lévő egyenetlenségeket.

A kormány viszont az újtelepítésű házi erőművekre átmenetileg megszünteti a lehetőséget, azaz a nap közben termelt energia, amit a háztartás nem használ fel, egyszerűen elvész. Mivel a legtöbb háztartás este fogyasztja a legtöbb áramot, pont amikor nincs termelés, az új napelemek telepítésének

megtérülése a korábbi 7-8 évről akár 20 évre nőhet, nagyobb rendszerek telepítése pedig egyáltalán nem éri meg.

Ez gyakorlatilag agyonvágja az ágazatot, több napelemes cég vezetője beszámolt róla, hogy sorra mondják vissza a megrendeléseket. A kormány azzal indokolta a döntést, hogy pillanatnyilag több az igény, mint amit a hálózat be tud fogadni, így átmenetileg, végdátum megjelölése nélkül felfüggesztik a lehetőséget.

Mi is vizsgáltuk a helyzetet, hogy kinek az érdekében állhat a módosítás, de nem találtuk nyomát. Egy forrásunk úgy fogalmazott: azt tartja valószínűnek, hogy

„bedobták kormányülésen az ötletet, a miniszterelnök kiadta az utasítást, majd nem volt senki, aki azt mondja, neki, hogy rossz ötlet.”

The post Kérleli a napelemes szakma a kormányzatot, áldozatokat emlegetnek appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés