:

Az év legforróbb IT botránya lehet a számítógépet felgyújtó egymilliós videókártya

Az év legforróbb IT botránya lehet a számítógépet felgyújtó egymilliós videókártya

Nagyon úgy fest, hogy valamit csúnyán benézett a világ egyik legnagyobb és legmeghatározóbb hardvergyártója. Az NVIDIA csúcsminőségű grafikai megjelenítésért felelős új, kegyetlenül drága top videókártyája még csak most jelent meg, de már több gépet felgyújtott, és úgy tűnik, hogy konstrukciós hiba állhat a balesetek mögött.

A számítógépek komplex, 3D grafikai megjelenítéséért felelős videókártyák piacán öldöklő a küzdelem. A két legnagyobb szereplő, az AMD és az NVIDIA döbbenetes mennyiségű pénzt fordít a fejlesztésre, és egymásra licitálva jelentkeznek időről-időre minden korábbinál nagyobb teljesítményű hardverekkel.

Ezeknek köszönhetően pedig még nagyobb felbontásban, még több képkocka és még látványosabb effektek mellett futtathatóak a játékok.

Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Globális csiphiány: nemhogy az idei karácsony, talán még a jövő évi sem lesz az igazi
Üzlet Topolay Gábor 2 perc olvasás
Három perc alatt elmagyarázzuk, mi a Bitcoin és mire jó
A jó élet Szalai Péter 6 perc olvasás
Csodálatos, szórakoztató, de nincs sok köze a focihoz: Ez a FIFA 23
Üzlet Szalai Péter 8 perc olvasás
Az év legforróbb IT botránya lehet a számítógépet felgyújtó egymilliós videókártya

A fejlettebb komponenseknek hála a professzionális alkalmazások, tehát például 3D tervezőprogramok, médiaszerkesztők, grafikai szoftverek használata is javul, hogy arról ne is beszéljünk, hogy bizonyos típusú kriptovaluták hatékonyabban bányászhatóak a segítségükkel.

Az NVIDIA a karácsonyi szezonra időzítette új csúcskártyáját a GeForce RTX 4090-et. Kép: NVIDIA

Nem csoda, hogy az ilyen típusú hardvereket úgy viszik mint a cukrot, konkrétan az elmúlt években nem is tudtak eleget gyártani belőlük.

Magas lóról

Ennek megfelelően, az NVIDIA új csúcskártyájának őszi megjelenését óriási várakozás övezte. Már csak azért is, mert az első információk alapján brutálisan erősnek tűnő, és ezáltal irgalmatlan mennyiségű energiát zabáló GeForce RTX 4090 névre hallgató termék tápellátásával kapcsolatban több szakértő korábban már kétségeinek adott hangot.

Az NVIDIA azonban minden ilyen észrevételt magabiztosan söpört le az asztalról, mondván minden rendben van, nem kell aggódni, és csak a konkurensek szítják a tüzet irigységükben.

Maguk a tápgyártók már egy fokkal óvatosabbnak tűntek, hiszen azt közölték, hogy ha nem feszes az energiaellátásért felelős kábel, akkor nem lehet baj.

A videókártyák felelősek a minél jobb minőségű grafikai megjelenítésért. Kép: NVIDIA

Már volt, aki erre szívta a fogát, hiszen a feszesség manapság nagy divat azok körében, akik a PC-jük megépítésekor esztétikai szempontokat is figyelembe vesznek. Ők azok, akik színes villogó LED-ekkel pakolják tele a számítógépház belsejét, de nem azért, hogy a hűtő és a memória ne unatkozzon, hanem, hogy ha valaki betekint az átlátszó üvegablakokon keresztül, akkor gyönyörködhessen a látványban. Viszont az NVIDIA új terméke ezzel értelemszerűen kompromisszumok megkötésére készteti őket.

Forró pillanatok

A termék a várakozásoknak megfelelően elérhetővé is vált október elején, azonban rögtön komoly visszhangot keltett, hogy az NVIDIA hivatalos oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy a régebbi tápegységekhez tervezett adapter nagyon limitált számú, csupán 30 darab csatlakoztatást visel el.

Megolvadt a csatlakozó, füstölni kezdett a gép. Kép: Reddit

Magyarul ennyiszer lehet biztonságosan behelyezni a számítógépházba, amit egyébként a legtöbb felhasználó nem is használna ki, hiszen általában az emberek nem szokták ki-be pakolászni a kártyákat a gépeikbe. De igazából a lényeg az, hogy már ez is azt jelezte, hogy lehetnek problémák a háttérben. És nem sokkal később ki is derült, hogy nem csak lehetnek, hanem vannak is.

A közelmúltban ugyanis a Redditen robbant a bomba, ugyanis egy felhasználó jelezte, hogy a vadonatúj, és méregdrága NVIDA GeForce RTX 4090 kártyája túlhevült, a csatlakozója megolvadt és a gép füstölni kezdett.

Nem sokkal később pedig jelentkezett más is hasonló tapasztalatokkal, ami egy friss, prémium kategóriás, azaz alapvetően ritka eszköz esetében több mint kellemetlen. Ezt pedig már nem lehet elintézni azzal, hogy egy termék véletlenül hibás volt, hiszen mindez rendszerszintű problémára utal.

A bűnös: a csatlakozó. Kép: NVIDIA

Kiderült, hogy a már említett csatlakozó a ludas, az okozta a tüzet, mégpedig amiatt, mert túlságosan meg volt hajlítva a hozzá vezető kábel. Emiatt aztán az NVIDIA a felhasználókra hárította a felelősséget, illetve azt javasolja, hogy a csatlakozótól számított 3 centiméteres intervallumban legyen egyenes vezeték, és lazán lógjon.

Botrány!

Ez pedig ebben a formában botrányos, erre nincs jobb szó. Egy több, mint egymillió forintba kerülő csúcshardver esetében ez elfogadhatatlan! Egyrészt az, hogy nem készítették bolondbiztosra, másrészt pedig, hogy utána mutogatnak a felhasználókra, hogy ők a hibásak, mert meghajlították a kábelt.

Itt is látszik, hogy mekkora hardverről van szó. Kép: NVIDIA

Egy olyan alkatrész esetén, amely annyira nagy, hogy rengeteg házba cipőkanállal kell beszuszakolni, és az emberek vért izzadnak, hogy valahogy egyáltalán helyet találjanak neki, és a vezetékeknek.

Egy ilyen komponenst csak úgy szabadott volna piacra dobni, ha száz százalékosan biztonságos és tökéletesen működik.

Ha ez azzal jár, hogy szoftveresen le kell csökkenteni a teljesítményét, hogy kisebb legyen az áramerősség, akkor ezt kellett volna tenni. Vagy tervezni hozza egy extra merevítőt, esetleg törésgátlót, még akkor is, ha ez extra költséggel jár. Ez az a szint, mint amikor az Apple azzal indokolta az iPhone 4 térerő problémáit, hogy a felhasználók rosszul fogják telefont.

A java még csak most jön

Az NVIDIA óriásit hibázott, és ennek biztosan lesznek következményei. Egyrészt a cég bejelentette, hogy bizonytalan ideig elhalasztja a GeForce RTX 4090 Ti, azaz a gyárilag tunningolt változat piacra dobását. Ez pedig csak azért nagy gond nekik, mert ami most még nagy szám lett volna, arra lehet, hogy hónapok múlva már csak legyint a potenciális vásárlók egy része.

Brutálisan sokba kerül. Kép: NVIDIA

A nagy rivális AMD ugyanis lecsapott a ziccerre. Egyrészt odaszúrtak az NVIDIA-nak a közleményeikben, másrészt pedig egy füst alatt promózták a hamarosan érkező új csúcskártyájukat. Mondván a Radeon RX 7000 egyrészt erősebb, másrészt attól sem kell tartani, hogy felgyújtja a lakást. Ezzel a hibával az NVIDIA óriási pofont adott saját magának, ez már most látszik. Az egészen biztos, hogy ezek a balesetek sokakat elfordítanak a terméktől, ráadásul a fórumokon őrjöngenek a népek, válogatott szidalmakkal illetve a céget.

Azaz marketing és PR szempontból is egy katasztrófa ez az egész ügy, ami így karácsony előtt igen-igen rosszul jöhet, főleg egy ilyen hektikus globális gazdasági környezetben.

The post Az év legforróbb IT botránya lehet a számítógépet felgyújtó egymilliós videókártya appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés