:

Nagy felelősség és nagy lehetőség a tőkefinanszírozás a mostani szankciós gazdasági helyzetben

Nagy felelősség és nagy lehetőség a tőkefinanszírozás a mostani szankciós gazdasági helyzetben

Év végére akár az 500-at is megközelítheti a Hiventures portfóliócégeinek száma, ami európai szinten is egyedülálló méretet jelent. Ennek menedzselése is szép feladat, azonban a szűkülő források, a jelenlegi kamat- és energiasokk miatt most különösen fontos az állami tulajdonú tőkebefektető szerepe abban, hogy ne álljanak le a beruházások, továbbra is induljanak új vállalkozások, és a régiós versenyben se kerüljenek hátrányba a magyar cégek.

A Hiventures mindig is specifikus, hiánypótló szerepet töltött be a magyar finanszírozási piacon, először a startupok területén, majd a vállalati üzletág 2019-es elindítása után a hagyományos vállalatok esetében is. Ezt a szemléletet a számok is alátámasztják: a Hiventures az indulás óta eltelt 66 hónapban 76 milliárd forintot folyósított, mégpedig olyan magyar vállalkozásoknak és vállalatoknak, amelyekben komoly növekedési potenciált láttak, és amelyek hagyományos finanszírozási lehetőségekkel nem, vagy nehezebben és kedvezőtlenebb feltételekkel tudtak volna forrásokat bevonni további fejlődésükre.

Miközben a Hiventures még sokak fejében startupfinanszírozóként él, valójában mára a kkv-k és nagyvállalatok terén legalább olyan fontos szerepre tett szert. „Az idei évben beállt az általunk egészségesnek gondolt arány, a januártól szeptemberig eltelt időszakban a kihelyezett forrásaink kétharmada hagyományos vállalatokhoz került. Persze ebben az arányban az is szerepet játszik, hogy e területen jóval nagyobb, átlagosan 800 millió forint a befektetési összeg, a legnagyobb befektetésünk pedig 5 milliárd forint volt” – mondja el Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója. A startupokat sem hanyagolta el azért a cég, idén is 90 startup kapott új projektként vagy follow-on finanszírozás keretében befektetést közel hatmilliárd forint értékben.

Exitek és befektetések

Miközben a magyar piacon eleve hosszabb, 7–10 éves távlatokban érdemes gondolkodni a korai fázisú befektetések megtérüléséről, ezt az időt az elmúlt évekhez hasonló válsághelyzetek még inkább kitolhatják. „Az exitek megvalósulásáig a legfontosabb mérőszámnak a piaci társbefektetések arányát látom, és büszke vagyok arra, hogy minden általunk befektetett 5 millió forint mellé 1 millió forint társfinanszírozás társult” – emeli ki Katona Bence. Ennek ellenére az exitek is tartják a még 2017-ben, teljesen más körülmények között meghatározott ütemet. Tavaly 12 exitet hajtottak végre, ami idén még több lehet, ráadásul volt köztük olyan, ami kiemelkedő megtérülést hozott. A legutóbbi nagy siker a forradalmi irányítású kerekesszékeket fejlesztő Now Technologies-hoz kapcsolódik, amit a világ vezető gyártója, az amerikai Sunrise Medical vásárolt fel alig egy hónapja.

Vállalati területen is nagyon jelentős üzletek köttettek: a Hiventures történetének eddigi legnagyobb összegű, 5 milliárd forintos befektetése a régiós takarmánypiac meghatározó vállalatához, az UBM csoporthoz kapcsolódik; a Vajda-Papír egy négymilliárd forintos beruházási célú befektetés révén valósította meg európai szinten is egyedülálló higiéniai papírgyárának, pontosabban annak második ütemének átadását; energetikai területen a Solar Markttal kötött naperőmű-fejlesztéseket célzó stratégiai partnerséget a befektető, illetve a Masterplastban vállalt kulcsbefektetői szerepe is kiemelhető. Mint látható, a Hiventures vállalati területen leginkább az egyedülálló, innováció-vezérelt növekedési lehetőségekkel bíró cégeket keresi, és a hazai beruházási és fejlesztési tevékenységeik ösztönzésére koncentrál.

Nemzetközi terjeszkedésre kiváló példa az úgynevezett ideiglenes infrastruktúrák piacán jelenlévő, összecsukható konténereket kifejlesztő Continest. A Hiventures befektetése a társaság üzembővítés révén megnyíló földrajzi terjeszkedési terveit támogatja, amelynek fókuszában a távol-keleti országok, Afrika, valamint az arab térség állnak.

Kihozni a maximumot mindenkiből

A Hiventures európai szinten is egyedülálló méretű portfóliót épített fel mostanra, amelybe 437 startupvállalkozás tartozik. „Év végére közel 500 céggel lesz már közös a jövőképünk. Ha ezt nemzetközi környezetben bárhol elmondom, mindig elismerő szemöldökfelhúzásokat kapok, és persze arra terelődik a szó, hogyan tudunk ennyi céget menedzselni” – meséli Katona Bence. „Az elmúlt két évben hatalmas erőfeszítéseket tettünk a minél aktívabb portfóliómenedzsment kialakítása érdekében. Legfőbb célunk az, hogy a ’Hiventures-családba’ bekerült cégek a pénzügyi befektetésen túl minél komolyabb szaktudást, piacfejlesztési támogatást kaphassanak tőlünk, hogy együtt hozzuk ki cégeinkből a maximumot. Saját csapatunkat is ebbe az irányba fejlesztjük.”

A céloknak ez az eltolódása persze alapvetően természetes folyamat egy alapkezelőnél: miután az első években a befektetésre koncentrálnak, utána a meglévő portfólióban rejlő érték maximalizálása  kerül az előtérbe. „Így tudjuk realizálni a várt hozamot, visszakapni a befektetett tőkét” – magyarázza Katona Bence, aki azért hozzáteszi, hogy továbbra is várják startupok jelentkezését.

Lehetőség és felelősség

Forrásra most különösen szükség van. A covidjárvány még mindig itt van velünk, miközben kitört egy háború, magas az infláció, sokkolóan megemelkedtek a kamatok, az energiaárak az egekben. „A mostani helyzet erőteljes kihatással van a vállalati szektorra, valamint a vállalati szektor finanszírozáshoz való hozzáférésére. Olyan kondíciók vannak kialakulóban, amelyek megkérdőjelezik a beruházások vagy egy új vállalkozás beindításának megtérülését” – mutat rá Katona Bence. „A kereskedelmi finanszírozók ebben a helyzetben egyre szigorúbb feltételeket szabnak, miközben a forintban érkező bevételek is egyre kevesebbet érnek, és mindez abban csapódik le, hogy egyre fogyatkoznak és egyre drágábbak az elérhetők források a vállalatok számára.”

„Úgy látom, hogy 2017-es indulásunk óta minden korábbinál jobban felértékelődik most a tőkefinanszírozás és persze ezzel a Hiventures szerepe, hiszen mi vagyunk a hazai, sőt a régiós piacon is a legnagyobb tőkefinanszírozó szervezet. Ez komoly felelősség és egyben komoly lehetőség is a számunkra” – összegez a vezérigazgató, aki azt is hozzáteszi, hogy „a krízis időszakában a vállalkozói kedv természetes módon csökken, és ezzel még fontosabbá válik, hogy Magyarország ne maradjon le a nemzetközi startup-piacon és -kultúrában, hogy az innovatív ötletek megvalósításához, a beruházásokhoz, a régiós versenyképesség megőrzéséhez a cégek kellő támogatást kapjanak – mindezt a piacon elérhető legalacsonyabb hozamelvárás mellett”.

Nagy lehetőségeket kínál mindkét területen a most induló, az energiaválság hatásait mérsékelni kívánó Energiahatékonysági Tőkeprogram is, amelynek keretében – az állami támogatásokat, programokat kiegészítő módon – a sok energiát használó gyártó, termelő cégek kaphatnak 500 ezer euró keretösszegig kedvezményes, hozamtámogatott finanszírozást, és e mellé még tagi kölcsönt is tud biztosítani a Hiventures. A standardizált folyamatok révén az ilyen igényekről még év végéig döntést is tudnak hozni, ami azt jelenti, hogy mire egy energiahatékonysági beruházás engedélyeztetése lezárul, addigra a finanszírozás is készen tud rá állni.

Jól látható tehát, hogy a Hiventures már jóval több, mint korai fázisú startupfinanszírozó. Tevékenységüknek és edukációs programjaiknak köszönhetően ma már nemcsak a startupok, de a hagyományos vállalatok körében is egyre ismertebb és népszerűbb a tőkefinanszírozás – a mostani környezetben pedig erre minden korábbinál nagyobb szükség is lesz. Ez pedig azt is jelentheti, hogy még közelebb kerülünk Katona Bence célkitűzéseinek megvalósulásához. „A vízióm mindig is az volt, hogy a tőkefinanszírozás ugyanolyan hétköznapi megoldásnak számítson, mint mondjuk egy hitel felvétele, a Hiventures pedig minden tőkeigénnyel rendelkező cégnek – legyen akár most induló mikrocég vagy több száz főt foglalkoztató gyártó vállalat – megoldást tudjon kínálni.” (X)

The post Nagy felelősség és nagy lehetőség a tőkefinanszírozás a mostani szankciós gazdasági helyzetben appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés