:

Töltőn

Jártamban-keltemben és a munkahelyen mostanában mintha egyre gyakrabban hallanám azt a kérdést, hogy „van valakinek egy töltője?”. Mintha az elővárosi vonaton is többen dugnák be útközben a konnektorba a telót. Persze lehet, hogy csak beképzelem, hiszen a szerkesztőségben eddig is töltöttünk laptopot és telefont, mert mindkettő fontos munkaeszköz, meg a vonaton is nyilván azért van a konnektor, hogy használjuk. Az viszont biztos, hogy tegnap este kicsit leszidtam magam, amikor észrevettem, hogy több órára bekapcsolva maradt a rádió.


Elég retró ez így leírva, de mi néha hallgatunk „rendes” rádiót a konyhában. Például, amikor töltődik a telefon, és nem akarok rajta Youtube-videót vagy podcastot kapcsolni (ez így már nem annyira retró, ugye?). Szóval reggel csak pár percre akartam lehalkítani egy telefon miatt, és vacsora után vettem észre, hogy úgy maradt. Fenébe. Ilyen tél jön most, magamon is látom, hogy tudatosabb lettem. Kora reggel nem villanyt kapcsolok, hanem felhúzom a redőnyöket az első napsugarakért, a hús mellett a sütőtök is meg tud sülni a sütőben szombat délelőtt, és a töltő sem lóg üresen a konnektorban éjszakára.


Szalai Péter egyenesen Berlinig, a világ legnagyobb technológiai szakkiállításáig ment, hogy megnézze a legújabb rezsibarát háztartási cuccokat az akár tizenegy kiló ruhát egyszerre tisztává varázsoló mosógéptől a néhány ezer forintos izzóig, amit ha most betekersz, leghamarabb tizenegy év múlva kell lecserélned. Megmutatjuk azt is, mennyit fogyasztanak az otthoni kütyük és gépek.


De ennyit a rezsiről és a rezsiszorongásról, jöjjön az igazi töltődés: címlapunkon TheVR Pisti és Jani, vagyis Fábián István és Komzsik János. Debrecenben megismerik őket az utcán, ami egy kétszázezres városban már elég nagy dolog – lenne, ha amúgy nem ismerné őket az egész magyar internet. A 2013-ban a YouTube­-on elindított anyacsatornájuknak, a TheVR-nak több mint nyolcszázezer követője van.


A srácok most már öt Youtube-csatornát, az ország legnépszerűbb Twitch-streamcsatornáját, több podcastműsort, Tiktok-profilt, saját márkás ajándékboltot, sőt már mobilalkalmazást is gondoznak. Kezdettől Debrecenből működnek, lelkesedésüket (és lazaságukat) pedig talán Jani egyik mondata szemlélteti a legjobban: „Hétfőn reggel bemegyek, és van, hogy máris péntek délután lesz, kint van rohadt sok videó, én meg nem tudom, hogy a tökömbe történt az egész.”
Beleznay Maya is megtalálta azt, ami igazán érdekli: a világ egyik legrangosabb egyetemén, a Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) tanul asztrofizikát. Emellett kutat is, távoli galaxiscsoportokkal vizsgálja a világűr tágulását. Mayát már kiskorában is lázba hozták a csillagok, de amikor később kutatni szeretett volna, sok egyetemről visszapattant, végül egy belga oktató bináris csillagrendszerekről szóló projektjéhez csatlakozhatott.


A hackerek világa zárt és sötét világ, legalábbis kívülről. Topolay Gábor két nemetközileg is elismert, rosszindulatú hackermúlttal bíró programozóval, Silurral és Sixszel beszélgetett. Elmondták, hogy álltak át a védelmi oldalra, utasítottak-e vissza etikai okokból megbízást, és egyikük még azt is elárulta, hogy szakmailag milyen rendszer feltörése indítja be a fantáziáját.

The post Töltőn appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés