:

Így csökkenthetjük otthonunk áramfogyasztását

Így csökkenthetjük otthonunk áramfogyasztását

A lámpák és gépek a fűtés és melegvíz után a harmadik legnagyobb energiafogyasztó terület otthonunkban – derül ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének közleményéből. Napjainkban egyre több hálózatról, akkumulátorról vagy elemről működő berendezés van a háztartásokban, amelyek egyre több feladatot szeretnénk gépekkel megoldani. Sőt, már az otthoni pihenésünket, szórakoztatásunkat is egyre több berendezés biztosítja. Sajnos azonban úgy tűnik, nem vagyunk tisztában a berendezéseink számával, ahogy valószínűleg ezek összeadott fogyasztásával sem. Az egyesült ezért összegyűjtött néhány tippet, melyet érdemes felhasználni a spóroláshoz.

Az Eurostat adatai szerint a háztartásokban használt világítás és elektromos berendezések energiafogyasztása 2020-ban már 13,2 százalékára nőtt a teljes háztartási fogyasztásnak, míg ez az arány 2016-ban még csak 9,2 százalék volt. A technológia fejlődésével ugyanis egyre csak nő az árammal működő gépek száma. A wifi-routertől a mobilokon, laptopon, TV-n át a konyhai, fürdőszobai kis- és nagyfogyasztókig, az állandóan bekapcsolt állapotban lévő gépektől (fagyasztó, hűtő) az alkalmanként használtakig (mosógép, hajnyíró), mindet fellelhetjük egy átlagos háztartásban. A 281 háztartás adataiból álló 2019-2022 közötti elemzésből:

A háztartási gépek átlag száma 28 gép/háztartás A legjellemzőbb értékek a 14-32 közötti tartományba esnek. A legkevesebb 4 darab, a legtöbb pedig 245 darab gép volt.

Túl sok a gép háztartásban?

A felmérést kitöltők nagyjából fele (53 százalék) szerint nincs olyan gépük, amit ne használnának, a maradék 47 százalék viszont úgy gondolja, átgondoltabb vásárlással valószínű nem is került volna a termék a kosárba. Az adatokból az is kiderül, hogy a fogyasztóknak átlagosan mintegy harmadával több gépe van a háztartásban, mint amennyit elsőre tippel. A legtöbben az elektromos késtől és a kenyérszeletelőtől, valamint a mikrótól és az elektromos fogkefétől válnának meg, hogy spóroljanak az áramon.

A fogyasztáscsökkentés első lépése lehet tehát, ha megpróbáljuk csökkenteni az elektromos eszközeink számát.

A rengeteg háztartási gép mellett az is gondot jelent, hogy a legtöbbet fogyasztó háztartási nagygépek, pl. fagyasztó, hűtő, mosógép között elég sok a kevésbé hatékony energiaosztályú példány. Egy 2017-es hazai felmérés szerint ezeknek a nagygépeknek a 43 százaléka 8 évnél idősebb. Az energiahatékony termékek használatával a fogyasztásunk és kibocsátásunk csökken, és az új gép beszerzése előbb-utóbb megtérül, de az új gépek gyártása és szállítása is jelentős karbon-kibocsátással és erőforrás-felhasználással jár, nem is beszélve az elektronikai hulladékok újrahasznosításának növekvő problémájáról.

Mielőtt cserére adnánk a fejünket, érdemes mérlegelni olyan alternatívákat, mint a helyes karbantartásból fakadó energiacsökkentés, készenléti állapotok kiiktatása, ritkán használt gépek megosztása, és nem utolsó sorban a javíttatás.

The post Így csökkenthetjük otthonunk áramfogyasztását first appeared on 24.hu.