:
Breaking News

Még egyszerűbben vehetünk vonaljegyet, ha beválik a BKK terve

Még egyszerűbben vehetünk vonaljegyet, ha beválik a BKK terve

Újfajta digitális fizetési megoldást tesztel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Papírjegy és a Budapest Go applikáció nélkül, mindössze egy bankkártyával elég lenne jegyet érvényesíteni a budapesti tömegközlekedésben. Leghamarabb jövő év elején, a 100E reptéri buszon találkozhatunk vele.

Magyarországon eddig sosem alkalmazott digitális megoldást tesztel a BKK, a K&H, a Mastercard és a Monet+ – közölték az érintett társaságok a Forbes.hu-val. Az újszerű technológiának köszönhetően a BKK ügyfelei előzetes regisztráció nélkül, bankkártyájuk, okostelefonjuk, vagy okosórájuk segítségével használhatják a 100E repülőtéri járatot.

Nem egy hétköznapi bankkártyás vásárlásról van szó. A tranzakcióval ugyanis egyszerre az érvényesítés is megtörténik,

a BKK-ellenőrnek pedig bankkártyával tudják igazolni az utazási jogosultságot az ügyfelek.

Interjú Gólya Ágnes 15 perc olvasás
Exkluzív interjú a BKK vezérével: Ötmillió forintos tételekről is mérlegelnünk kell
Legyél jobb! Somogyi Szonja 8 perc olvasás
A Körvonal kártyák hirtelen robbantak be, megtört kapcsolatokat is képesek megjavítani – hamarosan külpiacokon is megjelennek

Se papír, se applikáció

Az utasoknak tehát nem kell majd papírjegyet vásárolniuk elővételben, illetve az sem gond, ha nincs letöltve a telefonra a BKK elektronikus jegyvásárlást biztosító alkalmazása, a Budapest Go. Elegendő lesz csupán elővenniük a bankkártyájukat, vagy okostelefonjukat és azt használniuk a járművön elhelyezett készüléknél.

Ez a fajta megoldás a hagyományos bankkártyás fizetésnél gyorsabb. Az új rendszer a rendkívül rövid technikai átfutás mellett azzal is gyorsítja a vásárlást, hogy automatikusan az adott járat használatához tartozó tarifát – például a 100E járaton a Repülőtéri vonaljegy ellenértékét – terheli az ügyfelek bankkártyáján.

Jövő év elején indulhat a teszt

A BKK az új módszer teszteléséhez beszerzési eljárás során választotta ki leendő partnereit.

A rendszer kiépítésére és üzemeltetésére a Mastercard-Monet+ konzorciummal, míg a kártyaelfogadási szolgáltatások biztosítására a K&H-val kötött szerződést október 27-én.Az érvényesítő készülékeket a Mikroelektronika szállítja a projekthez.

A kísérleti időszak várhatóan 2023 elején indul, első lépésként a 100E reptéri busz vonalán. Kedvező tapasztalatok esetén a BKK további járatra is kiterjeszti a tesztet.

Borítókép forrása: MTVA/Róka László

The post Még egyszerűbben vehetünk vonaljegyet, ha beválik a BKK terve appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés