:

Ismét léptek a bankok – nem köszönjük meg, amit kaptunk

November elején újabb bankok emelték a lakossági hitelek kamatait. Lassan hozzá kell szoknunk a 10 százalék feletti lakáshitel- és a 20 százalék feletti személyikölcsön-kamatokhoz. A Bank360.hu szakértői azért még találtak egy hitelterméket, aminek csökkent az ára.

Hiába maradt hónapok óta először változatlan az alapkamat október végén, a bankok november elején mégis újabb kamatemelésekkel sorozták meg az ügyfeleket – derül ki a Bank360.hu összegzéséből, amit a Forbes.hu-hoz juttatott el. A hitelintézetek közül most azok drágítottak a kölcsöneiken, amelyek még nem reagáltak a jegybank utolsónak szánt szeptemberi végi, majd az ez követő október közepi rendkívüli kamatemelésére.

Az elmúlt egy hónapban valamennyi nagybankon végigfutó drágítási hullám hatására

az ügyfeleknek egyre inkább meg kell barátkozniuk a 10-20-as hitelhelyzettel: azaz lakáshitelt 10 százalékos, személyi kölcsönt pedig 20 százalék körüli kamattal kaphatnak. 

Több ebből Így reagált a forint a tegnap esti kamatemelésre Nála idegesebben a piac sem reagál, ha a Nemzeti Bank rossz döntést hoz SPAR-vezér az árstopokról: Emeltünk, de nem tudjuk kompenzálni a teljes veszteséget

Különböző kamatkedvezményekkel és vállalásokkal ezeket a költségeket még lejjebb lehet faragni, de

9 százalék alatti teljes hiteldíj mutatónak (THM) már nagyon örülni kell egy lakáskölcsönnél, a személyi hitelnél pedig a 15 százalék körüli THM-nél jobbat már így is kevesen adnak. Az ingatlanfedezettel menekülőútvonalat kínáló szabad felhasználású jelzáloghiteleknél is általánossá vált a 11-12 százalékos kamat.

Novemberben még érkezhetnek újabb hiteldrágítások, azonban ezek száma és mértéke már el fog maradni az elmúlt bő egy hónapban tapasztalttól a Bank360.hu szakértői szerint.

Így nőttek a személyi kölcsönök kamatai

A K&H Bank személyi kölcsöne legalább 300 ezer forint nettó jövedelem igazolása esetén 1,09 százalékponttal lett drágább, ez alatt pedig 1,59 százalékpont volt az emelés mértéke. Így az ügyleti kamat 17,99 és 19,99 százalékra emelkedett. 

Az Erste Bank is emelt a személyi kölcsönök kamatain, ideértve a hagyományos és a minősített fogyasztóbarát hiteleket is. A hagyományos szabad felhasználású és hitelkiváltó hiteleknél, havi nettó 200 ezer forintos jövedelem igazolása mellett a kamatok emelkedésének a mértéke a felvett hitelösszegtől függően 0,3-0,5 százalékpont. Az ügyleti kamat szabad felhasználás és hitelkiváltás esetén is 14,99 és 17,49 százalék között alakul. 

A magasabb jövedelmű igénylőknek nagyobb mértékű emeléssel kell számolnia,

300 ezer forintos havi nettó jövedelemnél a hitelösszegtől függően 0,8-1,5 százalékossal. Így az ügyleti kamat 14,99 és 16,99 százalék között van. 400 ezer forintos vagy azt meghaladó jövedelem esetén az emelés 0,6-1,1 százalékos, ami után az ügyleti kamat 14,99 és 15,79 százalék között alakul. 

Az Ersténél a minősített fogyasztóbarát személyi kölcsön kamatai is változtak. Az emelés mértékét a felvett hitelösszeg, a jövedelem és a futamidő is befolyásolta. Legalább 200 ezer forintos jövedelem igazolása esetén, 48-60 hónapos futamidőt vállalva 2,4 százalékpontos emelést hajtott végre a bank, így az ügyleti kamat 22,71 százalékra módosult. Ennél hosszabb, 66-84 hónapos futamidő esetén az emelés mértéke 1,68 százalékpont volt, kivéve a legmagasabb, 8-10 millió forint közötti hitelösszeg sávot, ahol fél százalékponttal emelkedett az ügyleti kamat. 

A nettó 250 ezer forintos vagy annál magasabb jövedelemhez között fogyasztóbarát hitelek kamata 0,8 és 2,4 százalékpont közötti mértékben változott, ami után így 14,99 és 22,71 százalék között alakul az ügyleti kamat.

A Cofidis is emelte a személyi kölcsönök kamatait az alábbi mértékben:

a Fapados kölcsönnél 1,99-2,19 százalékponttal,az Adósságrendező kölcsönnél 1,97-2,17 százalékponttal nőtt a kamat,a Fogyasztóbarát kölcsön kamata pedig 1,75-1,79 százalékpont közötti mértékben emelkedett. 

Jelzáloghitelek: egyre gyakoribb a 10 százalékos kamat

A Raiffeisen Banklakáscélú jelzáloghiteleinek a kamata

5, 15 és 20 éves kamatperiódusnál 0,60 százalékponttal,10 éves kamatperiódusnál 0,80 százalékponttal emelkedett.

Ugyanennyivel nőtt a fogyasztóbarát lakáshitelek kamata is. Így a lakáshitelek ügyleti kamata 10,19 és 10,69 százalék között van. 

Üdítő kivételként a Raiffeisennél a szabad felhasználású és a nem lakáscélú hitelkiváltást segítő hitelek kamata viszont csökkent:

5, 15 és 20 éves kamatperiódusnál 0,4 százalékponttal,10 éves kamatperiódusnál pedig 0,2 százalékponttal. Így a kamatcsökkentést követően 11,19 és 11,69 százalék között van a nem lakáscélú jelzáloghitelek ügyleti kamata. 

A CIB Bank jelzáloghiteleinek feltételei az alábbiak szerint változtak:

futamidő végéig fix kamatozás mellett a lakáscélú jelzáloghitelek kamata 0,9 százalékponttal, a szabad felhasználású jelzáloghitelek kamata pedig 0,5 százalékponttal emelkedett,az 5 és a 10 éves szabad felhasználású jelzáloghiteleknél szintén 0,5 százalékponttal nőtt,az ötéves kamatperiódusú, fogyasztóbarát lakáshitel ügyleti kamata 0,81 százalékponttal nőtt,a 10 éves kamatperiódusú, fogyasztóbarát lakáshitel ügyleti kamata pedig 0,2 százalékponttal emelkedett. 

A CIB Banknál így 9,68 és 12,22 százalék közötti ügyleti kamattal igényelhetünk jelzáloghitelt.

Borítókép forrása: Sharon McCutcheon // Unsplash.

The post Ismét léptek a bankok – nem köszönjük meg, amit kaptunk appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Ezt láttad már?

Cimkék

Keresés