:

Gázszámla Moszkvából: már nyár végén elég brutális volt, amit ki kellett fizetnünk

Oroszország augusztusban már 12 százalékkal drágábban adta a gázt Magyarországnak a két hónappal korábbi irányadó tőzsdei árhoz képest.

A Népszava a KSH külkereskedelmi adatai alapján azt írja, az irányadó holland gáztőzsdei (TTF) jegyzést két hónnap követi le a gázár, amit Magyarország az orosz Gazpromnak fizet (Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter korábban azt mondta, egy hónapnyi különbséggel követi le az ár a tőzsdei árfolyamot).

A lap kalkuláció szerint augusztusban a magyar állam 155 milliárdot fizetett a gázért az oroszoknak. Ez 12 százalékkal haladja meg a két hónappal korábbi, vagyis júniusi, irányadónak tekinthető tőzsdei árszintet. Az eltérés százalékban több mint egy éves rekord (igaz, akkor a tarifánk 193 euróra rúgott).Augusztusra tehát az ezer köbméterenkénti tőzsdei átlagár minden korábbi szintet messze túlszárnyalva, 2305 euróra ugrott, októberben, a betárolási időszak hajrájában, bizonyosan sok százmilliárd forintot utaltunk Moszkvának a gázért.Az állami MVM augusztusban 468 forintot fizethetett köbméterenként a gázért az orosz Gazpromnak. Bár ez az érték történelmileg rendkívül magasnak számít, a lakosságtól egy bizonyos fogyasztási szint felett pont augusztustól beszedett, köbméterenként több mint 700 forintnál alacsonyabb. Bár a tőzsdei tarifa később megugrott, októberre ismét jelentősen esett.

The post Gázszámla Moszkvából: már nyár végén elég brutális volt, amit ki kellett fizetnünk appeared first on Forbes.hu.