:

Kétszer több apanap járhat gyermekszületés után, de egy fontos részlet kimaradt

Egy minisztériumi törvényjavaslat értelmében duplájára nőhet a gyermekszületés után kivehető „apanapok” száma. Mégsem lehet felhőtlen a leendő szülők öröme, mivel egy fontos részletet a javaslatcsomag 58. oldalára rejtettek el.

A Technológiai és Ipari Minisztérium benyújtotta a foglalkoztatási tárgyú jogszabályok módosítását célzó törvényjavaslatát az Országgyűlésnek – derült ki a tárca közleményéből, amit a Forbes.hu-hoz is eljuttattak.

A javaslat egyik legérdekesebb eleme, hogy a munka és magánélet egyensúlyáról szóló irányelv nemzeti jogba való átültetésével

duplájára emelkedhet az „apanapok” száma, azaz gyermeke születését követően az édesapa az eddigi öt helyett már 10 munkanapot vehet ki szabadságként.

Több ebből A Körvonal kártyák hirtelen robbantak be, megtört kapcsolatokat is képesek megjavítani – hamarosan külpiacokon is megjelennek Úgy tűnhet, több a kirakott kutya, pedig a megmentett kutya lett kevesebb

A minisztérium sajtóközleményéből ugyanakkor kimaradt egy fontos részlet, amit a Telex szúrt ki a javaslatcsomag 58. oldalán. „A munkavállaló az apasági szabadság öt munkanapjára távolléti díjra, a hatodik munkanapjától a távolléti díj negyven százalékára jogosult” – szól a törvényjavaslat, tehát

valóban öttel emelkedik az apák által kivehető munkanapok száma, ám a plusz napokra a munkáltató csak a szokásos bér 40 százalékát köteles kifizetni.

Jövő évben léphet életbe

Az apanapokon kívül több javaslat is szerepel a minisztériumi csomagban:

Gyermeke hároméves koráig ezentúl 44 munkanap szülői szabadság illetheti meg a munkavállalót, amit kérésének megfelelő időpontban adhat ki a munkáltatója.A törvénytervezet rendelkezik a gondozói szabadság átültetéséről is, ennek értelmében az, akinek hozzátartozója vagy vele egy háztartásban élő személy súlyos egészségi okból gondozásra szorul, legfeljebb 5 munkanapra mentesülhet a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettsége alól.A kisgyermekes szülők a gyermek nyolcéves koráig kérhetik a munkavégzési hely és munkarend módosítását, a távmunka keretében vagy részmunkaidőben való foglalkoztatásukat.A korábban közölt munkaidő-beosztás kollektív szerződéssel is csak legkésőbb a munkakezdés előtt 48 órával változtatható meg. Új elemként jelenik meg a javaslatban, hogy a munkáltatónak ingyenesen kell biztosítania a munkaköri feladatok teljesítéséhez szükséges, jogszabály alapján kötelező képzéseket.

A törvényjavaslat új passzusai parlamenti elfogadásuk esetén 2023. január elsejétől léphetnek majd életbe.

Borítókép forrása: Jochen van Wylick // Unsplash

The post Kétszer több apanap járhat gyermekszületés után, de egy fontos részlet kimaradt appeared first on Forbes.hu.