:

Jelentős fordulóponthoz érkezhetett a háború? Kijev óvatos

A közösségi médiában olyan felvételek terjedtek el ma, amelyeken a herszoni közigazgatási központ látható, de orosz zászló nélkül. Úgy tűnik, az oroszok visszahúzódnak a térségből.

A Reuters egy, az oroszok által beiktatott helyi tisztségviselő alapján arról ír, hogy az oroszok feladhatják a Dnyeper folyó nyugati partján lévő bástyáikat, vagyis egy komolyabb visszavonulás zajlik éppen a térségben. Ha ez igazolást nyer, kulcsmomentum lehet a háború menetében.

Az invázió egyik legmegalázóbb visszavonulása lehet a mostani, így érthető, hogy Moszkvában hallgatnak róla – de egyelőre az ukránok is óvatosak azzal, hogy elhamarkodottan ítéljék meg a helyzetet.

Kirill Sztremuszovtól, egy herszoni orosz tisztségviselőtől tudhatjuk eddig a legtöbbet, aki egy Kreml-barát csatornának nyilatkozta csütörtökön, hogy az orosz erők minden bizonnyal átkelnek a folyó keleti partjára.

A kérdéses terület magában foglalja Herszont – az azonos nevű régió fővárosát –, amely az egyetlen nagyobb város, amelyet Oroszország épségben elfoglalt a februári invázió kezdete óta. Ide tartozik továbbá a Dnyeperen átívelő hatalmas gát egyik oldala is, amely a Krím – az Oroszország által 2014 óta megszállt félsziget – öntözéséhez szükséges vízellátást szabályozza.

Putyin korábban másik három ukrán régióval együtt Herszont is Oroszországhoz csatolta szeptember végén.

Elvesztése azonban stratégiailag sokkal fájdalmasabb lenne a Kremlnek, mint politikailag, hiszen az oroszok eddig azon voltak, hogy megakadályozzák, hogy folyosó nyíljon a Krím irányába, amely területről Kijev nem mondott le az annexió óta sem.

A Kreml korábban tagadta, hogy feladnák a területet – most több jel is utal arra, hogy legalább is komoly nehézségekkel küzdenek itt a csapataik.

A közösségi médiában közben olyan felvételek terjedtek el ma, amelyeken a herszoni közigazgatási központ látható, de orosz zászló nélkül (borítóképünkön).

The post Jelentős fordulóponthoz érkezhetett a háború? Kijev óvatos appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés