:

Csúcson a magyar csúcsgasztro: csak úgy szórták a Michelin-csillagokat

Csúcson a magyar csúcsgasztro: csak úgy szórták a Michelin-csillagokat

Két kétcsillagos étterem mellett több új szereplő is csillagot kapott a Michelin-től, nagy estéje volt tegnap a magyar csúcsgasztronómiának. Először kapta meg a rangos elismerést vidéki étterem, az egyikük egyből kettő csillagot.

Tegnap este tartották meg a Michelin Guide díjátadóját. A világ vezető étteremkalauza első alkalommal értékelte a teljes magyar vendéglátóhely-kínálatot, és elképesztő, minden előzetes várakozást felülmúló lett az eredmény.

A kalauzba Magyarország immár két darab kétcsillagos étteremmel szerepel, a tatai Platán az egyik első vidéki étterem, amely megkapta a rangos minősítést, egyből két csillagot.

Megkapta a Michelin-csillagot, dobta a budai éttermet, Tatán kezdett személyes misszióba

A Michelin ellenőrei eddig csak fővárosi helyeket teszteltek, ezért van jelentősége, hogy idén már a teljes magyar kínálatot nézték. A másik kétcsillagos hely a budapesti Stand lett, a vidéki helyek közül az esztergomi 42 futott még be az egycsillagosok közé.

A többi magyar étterem megőrizte a tavaly kapott csillagját, a Rácz Jenő-féle Rumour csatlakozott ehhez a ligához újoncként.

Csillagos éttermek

Két Michelin-csillag

Platán Gourmet, Tata Stand, Budapest

Egy Michelon-csillag

42, Esztergom Rumour, Budapest Babel, Budapest Borkonyha Winekitchen, Budapest Costes, Budapest essência, Budapest Salt, Budapest

A jól ismert csillagok mellett a Michelin Guide két további kategóriában is értékelte a hazai étteremkínálatot. BIB Gourmand elismerést 6 vidéki étterem nyert. Ezzel a díjjal a mérsékeltebb ár mellett is magas minőségű ételt kínáló vendéglátóhelyeket, jellemzően a kiváló bisztrókat és családias vendéglőket tünteti ki a Michelin Guide.

A kalauzba bekerülő további ajánlott éttermeket pedig Tányérral jelzik a kiadványban: idén országszerte 47 étterem ért el ilyen minősítést, közülük 14 található a fővárosban.

A Michelin szerint itt is nagyon jót lehet enni

BIB Gourmand 

Anyukám Mondta, Encs Casa Christa, Balatonszőlős Kistücsok, Balatonszemes Macok, Eger Mór24, Balatonfüred Sparhelt, Balatonfüred

Zöld csillag (fenntarthatósági elismerés)

Almalomb, Hosszúhetény Graefl Major Kétútköz, Poroszló Onyx Mühely, Budapest Salt, Budapest

Tányér

67 Sigma, Székesfehérvár 84 Bisztró, Kapolcs A Konyhám Stúdió 365, Fonyód Alabárdos, Szeged Alkimista Kulináris Műhely, Szeged Almalomb, Hosszúhetény Arany Kaviár, Budapest Avalon, Miskolc Clarisse, Tura Costes Downtown, Budapest FELIX Kitchen & Bar, Budapest füge, Tihany Graefl Major Kétútköz, Poroszló Hoppá! Bistro, Budapest Horgonyzó Kisvendéglő, Tiszalök Hosszú Tányér, Hosszúhetény IKON, Debrecen Kővirág, Köveskál Kreinbacher Birtok, Somlóvásárhely LAMAREDA, Győr Laurel, Budapest Lokal47, Kéthely Mák, Budapest Morzsa, Pécs Natura Hill, Zebegény Neked Főztem, Zánka Nobu Budapest, Budapest Onyx Műhely, Budapest Öreg Prés, Mór Pajta, Őriszentpéter Pasztell, Budapest Platán Bisztró, Tata Rézmozsár, Kiskunhalas Rókusfalvy Fogadó, Etyek Rutin, Budaörs Sauska 48, Villány Spago by Wolfgang Puck, Budapest St. Andrea, Budapest Stand25 Bisztró, Budapest Textúra, Budapest Tihanyi Vinarius, Tihany Umo, Budapest Végállomás Bistro&Wine, Miskolc Víg Molnár Csárda, Csopak Villa Kabala, Szigliget Zelna Borbár és Vinotéka, Balatonfüred Zip’s, Miskolc

 

The post Csúcson a magyar csúcsgasztro: csak úgy szórták a Michelin-csillagokat appeared first on Forbes.hu.