:
Breaking News

Egészségügyi reform: a kormány beleáll, ez várhat a kórházakra – és ránk

Az egészségügy eddigi feladatai közül van, amit kiszerveznének, a legfontosabb feladatokat pedig központosítanák megyei szinten. Az ok könnyen kitalálható: nincs elég szakember, orvos. A kormány emelné a szakápolók bérét.

Mintegy fél tucat törvény módosítását kezdeményezi az egészségügy átalakításáról szóló csomaggal a területért felelős belügyminiszter, Pintér Sándor. A végleges terveket – amelyek már túl vannak a tárcaközi egyeztetésen – Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár szerdán juttatta el a szakmai szervezetekhez. A kamarák vezetői a jövő hét elején személyesen is véleményezhetik az olvasottakat, találkozóra várja őket az államtitkár – írja a Népszava.

Mi tartalmaz a csomag?

az ellátást az ún. centrumkórházak köré szerveznék, koncentrálnák az ellátást, ahova szakember kell, azok az ágazatok mennek a kiemelt kórházakba,a betegeknek ebben a rendszerben biztosan többet kell majd utazniuk;a centrumkórházak, mint munkáltatók, szabadon vezényelhetnék az orvosokat, szakdolgozókat egyik helyről a másikra (szakemberhiány van az ágazatban);gyógyítói teljesítménytől függően akár 40 százalékkal javulhat, de legfeljebb 20 százalékkal csökkenhet is az orvosok, ápolók bére;újraszabályozzák a városi és vármegyei kórházak szakmai tartalmát: azt, hogy az egyes kórházak milyen ellátásokat nyújthatnak a belügyminiszter külön rendeletben határozza majd meg.Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) praxiskezelőként kapna felhatalmazást a háziorvosi körzethatárok kijelölésére, illetve a betöltetlen praxisok kezelésére:

Az 1200 főnél kisebb körzeteket 2028-ig megszüntetnék.

Az Országos Mentőszolgálatra (OMSZ) bíznák az orvosi ügyelet megszervezését,az önkormányzati szakrendelőket államosítanák.A tartós ápolásra szorulók ellátását és az ahhoz tartozó infrastruktúrát átadnák a szociális szférának: szakápolási központok jönnének létre, ezek fenntartását a szociális ellátókra és az egyházakra bíznák (ez egybecseng a szociális törvény átírásával is);a szakdolgozók bérét emelnék 32 százalékkal, a diplomásokét 55 százalékkal. a szakdolgozók bére így már elérné az orvosi bérek 34 százalékát, költségvetési forrásigénye: 168 milliárd forint.

The post Egészségügyi reform: a kormány beleáll, ez várhat a kórházakra – és ránk appeared first on Forbes.hu.