:

Navracsics: 800 milliárd forintnyi EU-s pénz mehet az oktatásra, év végéig meglehet a megegyezés

Navracsics: 800 milliárd forintnyi EU-s pénz mehet az oktatásra, év végéig meglehet a megegyezés

Az EU-s tárgyalások oroszlánrészét vezénylő Navracsics Tibor optimista, bár feszített menet lesz elérni a megállapodást a kohéziós forrásokról.

Ehhez képest a másik pénzügyi forrás, a Helyreállítási Alap a kemény dió, itt biztosan tovább tart majd az egyezkedés, de az EU-s források letárgyalásáért felelős területfejlesztési miniszter szerint a magyar kormány elsődleges célja, hogy megegyezzen. A tárcavezető a 24.hu-nak adott interjút.

Három vita, így állunk most az EU-s pénzek ügyével

Magyarország három vitás ügyet visz most az EU-val: a hétéves költségvetés forrásai és a Helyreállítási Alap pénzeivel kapcsolatos tárgyalások, illetve ezekkel összefüggésben a jogállamisági mechanizmus is zajlik (utóbbi ügyet az igazságügyi tárca viszi).

Tömören:

azt kell bizonyítanunk, hogy az EU-s források biztonságban vannak, de ha azokat valaki helytelenül használná fel, akkor az igazságszolgáltatás lecsap rá.

November 19-én feláll az Integritás Hatóság, sok minden fog ettől függeni. Ez a magyar kormány új, az EU-s tenderek körüli korrupció felszámolására létrehozott hatósága, direkt azért állították fel, hogy kiengeszteljék vele az elharapózó korrupció miatt bekeményítő EU-t.Navracsics szerint az EU-nak tett 17 vállalásunk teljesítésével jól állunk, de kérdés, hogy Brüsszelben mit tekintenek majd a vállalások teljesítésének, hiszen vannak olyan területek, ahol majd csak hosszabb távon derülhet ki a kormány elkötelezettsége. A miniszter a kohéziós források kapcsán alapvetően optimista: ezeket, ha később is, de lehívhatjuk a következő EU-s költségvetési ciklus pénzeiből. Ezeknek a pénzeknek a sorsa függ alapvetően a jogállamisági eljárástól. Természetesen a párhuzamosan zajló tárgyalások egymásra is hatással vannak. A Helyreállítási Alap pénzei ügyében egyelőre csak Magyarország nem kaptam meg a zöld lámpát a Bizottságtól: itt a korrupciós aggályokat kell eloszlatni, és ha meggyőzzük a Bizottságot, a Tanács adhatja meg a végső hozzájárulást a pénzek lehívására, amit a covid miatti gazdasági visszaesések kompenzálására írt ki az EU. Magyarország ennek már a hitel részét is kéri, ettől korábban még elzárkózott. Helyreállítási Alap: most már konkrétan a magyar igazságszolgáltatás függetlensége a tárgyalások egyik fontos témája, itt kell előre lépnie Magyarországnak.

Egy erős mondat

Az Európai Unió jelenlegi nagy tévedése is az, hogy a jogállamiság tekintetében egy olyan egzakt definíciót kér számon a tagországokon, ami egy párlata talán az összes nemzeti definíciónak, és valójában nem számon kérhető.

Navracsics Tibor

Pedagógusok: év végéig meg lehet a megegyezés a forrásokról

Az operatív programokban és kisebb részben a Helyreállítási Alap tervében is szerepel az oktatás modernizációja, ennek része a pedagógusok bérének rendezése. Az Európai Bizottság itt konkrét, szakpolitikai reformokat vár el, ezeket Navracsics nem részletezte.

Az viszont fontos, hogy a tanár béremelések kevésbé függnek a Helyreállatási Alaptól, inkább a kohéziós forrásokról folytatott tárgyalások függvénye ez a tétel, ez a könnyebbik ügy.

Navracsics azzal számol, hogy az operatív programokról még az idén sikerül megegyezni az EU-val, 1,5-2 milliárd euró ebből az, ami az oktatás fejlesztésére mehet majd.

Ugyanakkor a magyar kormány a korábbihoz képest nem adott le új tervet, a tárgyalások alapján vett bele új elemeket. Navracsics szerint itt a Bizottság részéről is szükség lesz politikai akaratra, hogy megegyezzenek decemberig. Az biztos, hogy elég szűkös határidők mellett folynak majd tovább az egyeztetések.

Ha mindannyian elmegyünk, senki nem lesz, aki jobbá tenné az országot

A miniszter azt mondta,

semmilyen szinten nem merült fel a tárgyalásokon, hogy bármely, a magyar kormány által „családvédelminek” nevezett lépés miatt blokkolnák a forrásokat,

noha a kormány korábban rendre erre hivatkozott.

The post Navracsics: 800 milliárd forintnyi EU-s pénz mehet az oktatásra, év végéig meglehet a megegyezés appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés