:

Megkerülték a szankciókat, most fizethetnek érte

Megkerülték a szankciókat, most fizethetnek érte

Nyolcmilliárd dollár kereskedéséhez járult hozzá a Binance, ami szembement az Egyesült Államok Iránt célzó szankcióival.

A népszerű kriptovaluta kereskedőplatform, a Binance nyolcmilliárd dollárnyi tranzakciót dolgozott fel 2018 óta az Egyesült Államok szankciói ellenére. Az összeg jelentős része – majdnem 7,8 milliárd dollár – a Binance és Irán legnagyobb kriptovaluta-platformja, a Nobitex között történt, amire az amerikai blokklánc-kutató Chainalysis figyelt fel, írja a Reuters.

Több ebből Forint: erősen indult a péntek reggel Fáj a hazai 20 százalékos infláció? Orbán Viktor jóbarátja 86 százalékosba sodorta a saját országát

A tranzakciók értékének háromnegyedét a Tron kriptovalután keresztül bonyolították, amit még a Nobitex is ajánlott, mivel ezzel könnyedén kijátszhatták a felhasználók a szankciókat.

Nem ez az egyetlen nagy problémája mostanában a Binance-nek: az amerikai Igazságügyi Minisztérium jelenleg is nyomozást tart a platform ellen, mert az megszeghette a pénzmosást korlátozó jogszabályokat.

Látszatstop

A Binance 120 millió felhasználójával a trilliódolláros kriptobiznisz egyik ékköve. A Reuters oknyomozó riportokban közölt a platformról meglehetősen problémás híreket. Júliusi cikkük feltárta, hogy a szankciókkal ellentétben a vállalat továbbra is kiszolgálta az iráni felhasználóit, amire a Binance-tulajdonos, milliárdos Csangpeng Csao csak annyit reagált: bannolták a szankciók után az iráni profilokat, csak 7 játszotta ki a rendszert. A jelenlegi hírekre a vállalat még nem reagált.

Csangpeng Csao. Fotó: Aevozer

Csao platformjának hivatalos álláspontja szerint a vállalat 2021 augusztusától nem engedi a szolgáltatásai használatát anélkül, hogy a regisztrált felhasználói beazonosítsák magukat. Ennek ellenére tavaly nyár óta a platform közel 1,05 milliárd dollárnyi tranzakciót fogadott el a Nobitextől és más iráni kereskedőplatformoktól.

Csao júliusi reakciója óta a Binance közel 80 millió dollárnyi kriptovalutát forgatott meg.

A 2018 óta tartó tranzakciók nagy része, mintegy 5 milliárd dollár azonban közvetett kereskedők bonyolult hálóján keresztül fordult meg, mielőtt a Binance feldolgozta volna őket. Ezek az „indirekt” tranzakciók egyértelművé tehetik a kereskedőplatformok számára, hogy pénzmosásról vagy a szankciók alól való kibújásról van szó, hiszen a komplex blokklánc-adatok mögé rejtve könnyű egy-egy pénzmozgás nyomait elsöpörni. Erre is hívja fel a négymillió felhasználót számláló Nobitex: kifejezetten kéri, hogy a „biztonság kedvéért” ne direkt kereskedésre használják a platformot.

Tagadják a vádakat

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium jelenleg pénzmosás gyanúja mellett nyomozza a Binance működését. A 2018-ban indított vizsgálat kiterjed a Binance szankciókat megkerülő operációira is, különösen az iráni működéssel kapcsolatosan. A minisztérium 2020 végén az iráni tranzakciókkal kapcsolatos adatszolgáltatásra kérte fel a platformot működtető vállalatot.

Ugyan a Binance nem amerikai vállalat, a másodlagos szankcióknak nevezett intézkedéscsomag alapján az Államok azokra a szereplőkre is koncentrál, akik nem esnek a joghatálya alá, de segíthetnek az irániaknak kikerülni a velük kapcsolatos szankciókat.

A platform az irániakhoz hasonlóan az amerikaiak számára sem elérhető, erre egy külön vállalatot hozott létre a Binance, Binance.US néven. A két vállalat teljesen függetlenül működik egymástól, nyilatkozta a tulajdonos Csao. Ugyanakkor a Binance.US a Reuters riportja szerint szintén fogadott be tranzakciókat az iráni Nobitextől és társaitól, közel 1,5 millió dollár értékben.

Amennyiben a Binance-t jogilag is elmarasztalják, komoly pénzbüntetés elébe nézhet a vállalat. Az amerikai kincstár októberben hasonló terhek mellett 24 millió dollárra büntette a Bittrexet, amiért 260 millió dollár iráni tranzakciót bonyolított. A Binance.US hivatalos álláspontja szerint nem történt szankciószegés, a Reuters által talált 1,5 milliós összeg csak tévedés lehet.

The post Megkerülték a szankciókat, most fizethetnek érte appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés