:

Kivételes csillaghullásra számíthatunk jövő héten

Kivételes csillaghullásra számíthatunk jövő héten

A Svábhegyi Csillagvizsgáló szerint novemberben 18-áról 19-ére virradóan várhatóan egy látványos kitörést produkál majd a Leonidák meteorraj – írja az MTI. A folyamat eredményeként akár óránként száznál több „hullócsillagot” is megfigyelhetünk majd a hajnali égbolton.

Bár a Leonidák meteorraj rendszerint nem szokott sok hullócsillaggal gazdagítani minket, mégis nagyon híres, mert 33 évente jelentős kitöréseket produkál. A következő ilyen esemény 2032-ben várható.

A kutatások szerint a raj egy régi porfelhője idén is eltalál minket, így a becslések alapján akár több mint száz fényjelenséget is várhatunk majd óránként.

Meteorokat, azaz népies nevükön hullócsillagokat akkor láthatunk, amikor egy porszemcse vagy kisebb kődarab nagy sebességgel belép a Föld légkörébe, és a közegellenállás miatt lefékeződve a levegő molekuláit fénylésre gerjeszti.

A Leonidák raj az 55P/Tempel-Tuttle üstökös nyomában alakult ki, az égitest pályáján évente egyszer áthalad a Föld. A Leonidák meteorjai minden évben október 20. és november 30. között vannak földközelben, a raj névadója az oroszlán csillagkép (Leo), mivel látszólag innen érkeznek az objektumok. 1733-ban a Tempel-Tuttle váratlanul egy nagy porfelhőt fújt le magáról, és ez felhő idén éppen összetalálkozik bolygónkkal. Ezáltal egy sűrű üstököspor-felhőbe száguld bele a Föld, ami sok szép hullócsillagot eredményezhet az égen.

joegolby / Getty Images

A csillagászok szerint a mostani kitörés nem lesz olyan nagy, mint az 1833-as esemény. Ekkor a becslések alapján nem kevesebb, mint százezer meteor szaladt át az égbolton egy óra alatt, és valószínűleg a rendszeres, 33 évenkénti kitöréseknek sem fog a nyomába érni. Ugyanakkor a rajra jellemző óránkénti 15-20 meteor helyett most a legoptimistább számítások szerint akár 200-300-at is láthatunk, ami a nyári Perseidák gyakoriságának a kétszerese.

A 200-as szám egy felső becslés, ugyanis ennyit akkor észlelhetnénk, ha a fejünk felett helyezkedne el a radiánspont. „Szerencsére egészen magasan lesz a horizont felett ez a pont most is, hajnalra a 60 fokot is eléri. De így is potyoghatnak olyan hullócsillagok, amik a mi láthatárunk alatt villannak fel. Mindezzel együtt is bizonytalanok az előrejelzések, így nem szabad csüggedni, ha látványos kitörés helyett egy átlagos leonida maximumot látunk csak” – olvasható a csillagvizsgáló honlapján közzétett bejegyzésben.

A Leonidák szokásos maximuma hajnali 1 óra körül várható, a porfelhővel való ütközés, és így a meteorkitörés maximumát azonban reggel 7 és fél 8 között várják a szakértők, amikor hazánkban már felkel a Nap. Ennek ellenére nem reménytelen a megfigyelés, a meteorkitörés eleje hajnalban jó eséllyel látható lesz. A csillaghullást szabad szemmel a napkelte előtti órákban, körülbelül hajnali fél 5 és fél 7 között érdemes megfigyelni, déli-délkeleti irányban olyan helyről, ahol az égboltot nem takarják fák és egyéb tereptárgyak.

A Svábhegyi Csillagvizsgálóban a pénteki, november 18-ai estét ennek a rajnak szentelik. Bár este csak a raj alap aktivitásában gyönyörködhetnek a látogatók, sok érdekességet tudhatnak meg a meteorokról és kézbe is foghatnak válogatott példányokat. A programról részletes a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapján olvasható információ.

The post Kivételes csillaghullásra számíthatunk jövő héten first appeared on 24.hu.