:

Eltűntek a kínaiak a magyar ingatlanpiacról, de ki jött helyettük?

Nem a határon túlról érkezők pörgetik az ingatlanpiacot, akik mégis vásárolnak, azokat főképp Budapest érdekli, és szinte mindannyian készpénzben fizetnek, átlagosan 42 millió forintot. Nőtt az ukrán vevők száma, míg a kínaiak alig vásárolnak magyar ingatlant.

Az Otthon Centrum (OC) közreműködésével ingatlant vásároló külföldiek arányáról készült összegzés megállapításait az OC a Forbes.hu-nak is eljuttatta. Az idei év első kilenc hónapjának statisztikái alapján az OC hálózata által közvetített adás-vételek mindössze 2 százalékánál volt külföldi állampolgárságú a vevő.

Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető elmondta, a külföldiek között

hagyományosan a németek a legaktívabb vásárlók Magyarországon, arányuk eléri az összes idegenbeli vevő 25 százalékát. A másodikok a szlovákok 10 százalékkal, utánuk pedig az ukránok következnek 9 százalékkal

– utóbbiak aránya egyértelműen a háború elől menekülők miatt emelkedett. A többi nemzetiség aránya elhanyagolható, ugyanakkor az európai vásárlók mellett a világ tőlünk távolabb eső részéből is érkeztek ügyfelek a magyar piacra. Például Afrikából, nigériai, algériai állampolgár, a Közel-Keletről pedig iraki, iráni, izraeli; Ázsiából indiai, dél-koreai és kínai vásárló is megfordult az Otthon Centrumnál. Utóbbi csoport az összes külföldi mindössze 3,7 százaléka, vagyis a kínaiak továbbra sem vásárolnak tömegesen ingatlant a magyar piacon. Az OC közreműködésével lebonyolított tranzakciók között idén nem akadt az amerikai kontinensről érkezett vevő.

Készpénzben fizetnek, átlagosan majdnem 42 milliót

A Magyarországon vásárló külföldiek döntően készpénzben fizetnek. Mindössze 10 százalékuk vesz fel hitelt, szemben a magyar állampolgárokkal, akiknek bő 30 százaléka így vásárol az Otthon Centrumnál.

Külföldiek által vásárolt ingatlanok átlagértéke 41,9 millió forint, ami 2 százalékkal magasabb az összes elkelt ingatlan átlagánál. Ez az eltérés azzal is összefügghet, hogy 53,5 százalékuk Budapesten vásárolt az idei év első kilenc hónapjában.

A fővárosban a XIII. kerület a legkelendőbb, a határon túlról érkezettek 11 százaléka itt vásárolt ingatlant, ezenkívül még a VII. kerület említésre méltó, ahol a külföldiek 8 százaléka talált otthont magának.

A fővároson kívül a legnépszerűbb település Zalaegerszeg,

ám arányuk itt már csak 3 százalék. A többi településre eseti vásárlások a jellemzőek, a határ menti helységekben (a délnyugati határnál: Bolhó, Bélavár, Vízvár esetében), vagy a Balaton körül (Balatonszemes, Siófok, Vonyarcvashegy) akadt több külföldi vásárló.

Nem annyira veszik a panelt


A külföldiek 47 százaléka vásárol használt házat, míg 32 százaléka használt lakást, 14 százaléka új építésű ingatlant, és csak 7 százaléka gondolkodik panellakásban. Ezek az arányok eltérnek az Otthon Centrum ügyfeleinek megoszlásától: használt házat a vásárlók 39 százaléka, használt lakást 34,5 százaléka, panelt 15 százaléka, és új építésű ingatlant 11,5 százaléka vett. Ezek a számok azt mutatják, hogy a magyarokhoz képest a külföldiek nagyobb arányban vesznek házat, és kevésbé kedvelik a panellakást.

The post Eltűntek a kínaiak a magyar ingatlanpiacról, de ki jött helyettük? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés