:

A fejlesztők megpróbálták elhallgatni a Kréta feltörését

Már szeptemberben tudomást szereztek a Kréta feltöréséről a fejlesztők és megpróbálták elkenni a történteket. A hekkerek jelentkeztek a Telexnél és elmondták, mi áll a támadás hátterében.

Szeptemberben feltörték a közoktatási intézmények állami adminisztrációs rendszerét, a Krétát, így a támadók megszerezhették a diákok személyes adatait is, és az eKRÉTA Informatikai Zrt. más adatbázisait és a forráskódokat, illetve a fejlesztők belső kommunikációját is. A Telex-nél jelentkeztek az akciót végző hekkerek és elmondták, a fejlesztők hogyan próbálták elhallgatni a történteket.

Több ebből Telex: az összes diák minden adata kiszivárgott a KRÉTA-ból Elfogynak a hatósági áras termékek a kutakról

A sawarim néven jelentkező hekker szerint akciójukkal a magyar rendszerek rossz állapotát akarták bemutatni.

A támadással tiltakoznak a problémák ellen, de személyes adatokat nem tesznek közzé, mert nem akarnak ártani a diákoknak.

Tervben volt, hogy azt üzenik a cégnek, hogy nem teszik nyilvánossá az adatokat, ha megnövelik a pedagógusok bérét, de „ebből nem lett semmi”, nem szerettek volna zsarolni senkit.

A Telexnek egy kiberbiztonsági szakértő is nyilatkozott arról, hogyan lehet egy ilyen kiterjedt és fontos rendszer fejlesztőjét ennyire könnyen feltörni. A történtek súlyos biztonsági hiányosságokat vethetnek fel.

Az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság hivatalból eljárást indított.

The post A fejlesztők megpróbálták elhallgatni a Kréta feltörését appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés