:
Breaking News

Tömeges leépítés jön a Metánál

Tömeges leépítés jön a Metánál

Egy héten belül sor került a második nagy elbocsátási hullámra a techszektorban, az újdonsült Twitter-vezér után Zuckerberg is leépítésbe kezdett.

Munkaerejének 13 százalékát építi le a Meta, ez több mint 11 ezer munkavállalót jelent világszerte – írta szerdán a BBC. Mark Zuckerberg a munkatársakhoz intézett levelében úgy fogalmazott, „túlnépesedett” a cég, a hatékonyság érdekében meg kell válniuk minden nyolcadik dolgozótól.

Az okok

Október végén számoltunk be arról, hogy a harmadik negyedévi jelentés szerint közel 20 százalékot zuhant a Meta Platforms árfolyama.Zuckerberg az okok közé sorolta a makrogazdasági visszaesést, a megnövekedett versenyt és a hirdetések jelvesztését is. Ezek mind hozzájárultak a bevételeik csökkenéséhez. A „jelvesztés” a lap szerint Zuckerberg az Apple-lel régóta zajló vitájára vonatkozik, miszerint 2021-ben az Apple korlátozta a Facebook által az iPhone-felhasználók viselkedéséről gyűjthető adatok, azaz „jelek” mennyiségét. Zuckerberg szerint emiatt a kisvállalkozások kevesebb potenciális ügyfelet érhettek el a Facebook-hirdetéseken keresztül. Ez pedig bevételkiesést jelentett a Metának.A Meta vezére a The Guardian szerint a már említett levélben azt írta, bízott benne, hogy a koronavírus-járvány kezdetekor rohamosan növekedni kezdő online aktivitás a járvány végével sem fog lassulni. Ez nem jött össze, a döntéséért vállalja a felelősséget – bár ez az elbocsátott alkalmazottakat nem vigasztalja.

Milliárdok mennek a metaverzumra

Zuckerberg jelezte, továbbra is kiáll a cég nagy port kavaró, több milliárd dolláros vállalása, a metaverzum mellett, ami eddig csak veszteséget termelt.

A Reality Labs, azaz a cég metaverzummal foglalkozó részlege 3,7 milliárd dolláros mínuszt hozott össze a harmadik negyedévben, a veszteség várhatóan tovább fog nőni.

A cég virtuális valóság projektjébe több mint tíz milliárd dollárt fektettek eddig be, a szerdai levélben Zuckerberg továbbra is „kiemelt fontosságú növekedési területként” jellemezte.

Több ebből Elon Musk nem hajt az év főnöke díjra, de embereket talán mégsem így kellene kirúgni Bünteti a piac Mark Zuckerberget és óriási álmait

A BBC szerint a Meta máshol is csökkenteni fogja költségeit,  többek között az infrastruktúrára és irodákra fordított kiadásokat is visszaszorítják. A kirúgott amerikai alkalmazottaknak végkielégítést kínál a cég, emellett hat hónapos egészségügyi támogatásban részesülnek. Az Egyesült Államokon kívül munkavállalók helyzetéről nincs hír.

A Wall Street Journal már a hét elején belebegtette, hogy az Instagram, a Facebook és a Whatsapp anyacége a vállalat 18 éves történetének eddigi legnagyobb leépítésére készül. A Meta az utóbbi két évben rohamosan növekedett, csak a koronavírus-járvány alatt 27 ezer fővel bővültek. A hivatalos adatok alapján a vállalatnak szeptemberben globálisan 87 ezer alkalmazottja volt.

Meta Confirms Layoffs—11,000 Jobs Cut At Facebook’s Parent Company https://t.co/hO7AEUZB51 pic.twitter.com/DeOAwj4KKw

— Forbes (@Forbes) November 9, 2022

A leépítést azután jelentették be, hogy előző héten a Twitter 3700 munkavállalójától vált meg.

The post Tömeges leépítés jön a Metánál appeared first on Forbes.hu.