:

Veszélybe került a NASA űrprogramja

Veszélybe került a NASA űrprogramja

Ismét elcsúsztatták a NASA Artemis-I holdmissziójának indítási dátumát, miután a Nicole hurrikán Florida partjait veszélyezteti. Az amerikai űrügynökség expedíciója így már két hónapos késésben van az eredeti tervekhez képest, ami a mérnöki problémák után újabb aggályt vetett fel: a rakéta több fizikai egysége is lejárhat, amennyiben decemberig nem kerül sor a kilövésre – írja a Space.com.

Az Artemis-I egy Space Launch System (SLS) rakétával, és két hordozórakéta segítségével juttatna el egy személyzet nélküli Orion kapszulát a Holdra. Az újabb trópusi vihar miatt azonban november 16-ra csúsztatták az újabb kísérletet. Műholdfelvételek szerint a Nicole jelenleg a NASA Kennedy Űrközpontja mellett, az Atlanti-óceánon tombol, és akár 110 kilométer per óra sebességű szelet is generálhat, miközben közeledik a központ 39B indítóállása felé, ahol az Artemis-I rakéta várja a felbocsátási lehetőséget.

A mérnöki csapatban azonban aggodalmak merültek fel az újabb csúsztatás miatt, mivel a hardver egy része még a start előtt lejárhat. A jelentések szerint amennyiben az Artemis-I december közepéig nem indul el, a NASA-nak elemeznie kell, hogy a gyorsítórakéták a jelenlegi szavatossági időn túl is alkalmasak-e még az indításra. Cliff Lanham, az Exploration Ground Systems Program járműüzemeltetési vezetője szerint az óra akkor kezdett ketyegni, amikor az elemeket összeillesztették.

Az egyik egység december 9-én, a másik pedig december 14-én jár le a jelenlegi tudásuk szerint.

A NASA jelenleg egy kétórás ablakot tart nyitva az Artemis-I indítására, amely november 16-án szerdán 7 óra 4 perckor nyílik meg. Sikeres indítás esetén a start egy személyzet nélküli Orion-kapszulát küld a Hold körüli pályára és vissza.

Ez lesz az Artemis-program első repülése, a Holdat megkerülő, hat héten át tartó misszióval a technológiát tesztelik. Az Artemis-program keretében az Egyesült Államok 50 év után juttatna ismét embereket a Holdra. Az újabb landolás 2025 végén történhet meg. A NASA célja az, hogy az Artemisszel a tartós emberi jelenlétet is megalapozzák az égitesten, a 2030-as években pedig a Holdtól indulva a Marsot is elérjék.

The post Veszélybe került a NASA űrprogramja first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés