:

Két év alatt függetlenedtek az orosz gáztól, hogy csinálták?

Lengyelország tavaly még gázfelhasználása felét Oroszországból szerezte be, jövőre viszont már alig lesz szükségük az orosz importra. Maguk termelnek és új utakon jutnak gázhoz.

Egész Európa küzd a gázárakkal, Lengyelország azonban ügyesen oldja meg a helyzetet. Annak ellenére, hogy nemrég még gázszükséglete 50 százalékát orosz gázzal fedezte, jövőre erre már alig lesz szüksége. A holdblog.hu mutatja be, hogyan csinálták.

Honnan indultak?

Korszerűtlennek számító energiamixszel rendelkeztek a lengyelek. Aránytalanul magas volt a szén szerepe, mivel jelentős készletekkel rendelkeztek, a szénbányászat pedig fontos foglalkoztatási ág volt.

Több ebből Szoros a verseny, Amerika tűkön ül Ezeket az utakat már Mészárosék takarítják idén télen

A gázfogyasztás fajlagosan alacsony volt. A 2008-as pénzügyi válság előtt az éves felhasználás 13 milliárd köbméter volt. Ennek körülbelül a harmadát határon belül termelték ki, a többi importból származott, 90 százalékban Oroszországból.

Egy pereskedést követően ugyanakkor a lengyel PGNiG gázvállalat nyert orosz Gazprommal szemben. Így nem csupán leszállították a gázárat Lengyelország számára, de Oroszországnak visszamenőlegesen 1,5 milliárd dollár kompenzációt kellett fizetnie a lengyeleknek.

Terjeszkedés a norvég gázmezőkön

Lengyelország célja a források diverzifikálása volt. E stratégia egyik eleme a norvég gázmezőkön való terjeszkedés. A PGNiG a 2010-es évektől egyre több norvégiai tengeri gázmezőn szerzett vagy részesedést vagy kizárólagos kitermelési jogot. A nyilvánosságra hozott adatok alapján legalább 680 millió dollárt fordítottak ezekre a tranzakciókra.

Ezeknek a mezőknek köszönhetően ma 2,8-3 milliárd köbméter körüli gázt termel ki a PGNiG az Északi-tengeren.

Ahhoz, hogy ez a gáz eljusson Lengyelországban, kiépítették az infrastruktúrát, a Baltic pipe néven ismert csővezetéket.

A balti csővezeték

Az évi 10 milliárd köbméter kapacitású csővezeték megépítésének teljes költsége 1,6 milliárd eurót tett ki, amihez az EU-tól sikerült 260 millió euró támogatást szerezni – idén ősszel már használatba is vették.

Mivel ez a mennyiség nem használta ki a vezeték teljes kapacitását, ezért Varsó további évi 2,4 milliárd köbméter gázmennyiségre kötött tízéves szerződést a norvég állami gázvállalattal, az Equinor-ral.

Így az északi irányból 2023-tól minimum 5,4 milliárd köbméter gáz érkezik majd az országba évente, és szükség esetén további 4,6 milliárdos kapacitás áll rendelkezésre, ha további gázvételekre lenne szükség.

Újabb diverzifikáció: cseppfolyósítás

A további diverzifikációs törekvéseket az ezredfordulón egyre jobban elterjedő új szállítási technológia: a földgáz cseppfolyósítása, vagyis az LNG tette lehetővé. A lengyelországi LNG-fogadó terminál megépítése 2011-ben kezdődött, és az első szállítmány 2015-ben futott be. Éves kapacitása 4,5 milliárd köbméter, a megépítése pedig 950 millió euróba került, aminek a negyedét az EU állta.

A terminál jobb kihasználtsága érdekében több szerződést is kötöttek, mások mellett Katarral és két amerikai vállalattal is.

Mi kellett?

A több évtizedet átfogó projektek megvalósításához nemzeti konszenzusra, előre gondolkodásra és rengeteg pénzre volt szükség. A holdblog.hu összesítése szerint 11 év alatt legalább 4 milliárd eurót költött erre az ország.

The post Két év alatt függetlenedtek az orosz gáztól, hogy csinálták? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés