:
Breaking News

Mától bármikor lekapcsolhatják a közvilágítást a spóroló önkormányzatok

A települések jelentős részén nincs pénz a tízszeresére drágult áram kifizetésére, a költségek tetemes részét a közvilágítás teszi ki. A kormány egy frissen megjelent rendelettel megkönnyítette az éjszakai világítás lekapcsolását.

Sötétbe borulhatnak a települések. Eddig ugyanis legalább két hatósági engedély kellett hozzá, ha egy önkormányzat akár spórolási céllal is szüneteltetni kívánta a közvilágítást, szerda este óta azonban ezekre nincs szükség egy, a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint.

A Szabad Európának Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke úgy nyilatkozott, van, ahol már a rendelet megjelenése előtt eldöntötték, hogy a közvilágításon is spórolni fognak. A települések nagy részénél nincs forrás a tízszeresére drágult áram kifizetésére, ezért vagy ők kapcsolják le szabályozottan az éjszakai órákra, vagy a szolgáltató teljesen, ha az önkormányzat már képtelen fizetni a számlát.

Több ebből Musk mint nemzetbiztonsági kockázat? – vizsgálódnának az amerikaiak Két év alatt függetlenedtek az orosz gáztól, hogy csinálták?

Gödöllőn az áramköltségek nyolcvan százaléka közvilágításra megy el, kisebb településeknél még magasabb lehet ez az arány.

Gémesi szerint a megoldás ehelyett inkább az lenne, ha az önkormányzatok a paksi éjszakai áramból juthatnának olcsó energiához.

Éjszaka ugyanis nagyon olcsó az áram, miután nincs mind felhasználva, és jelenleg ugyanolyan piaci áron kapják az önkormányzatok, mint a nappali áramot.

A közvilágítás lekapcsolása közbiztonsági és közlekedésbiztonsági kérdéseket vet fel – hangsúlyozta Gémesi.

The post Mától bármikor lekapcsolhatják a közvilágítást a spóroló önkormányzatok appeared first on Forbes.hu.