:

Valami elindult: több bank is látható betéti kamatot ad

Valami elindult: több bank is látható betéti kamatot ad

A kisebb pénzintézetek már tíz százalékos kamat körüli betéti ajánlatokat adnak, de a nagybankok a húsz százalék feletti inflációhoz képest még mindig mikroszkopikus kamatokkal riasztják el a lekötéstől az ügyfeleket.

Ha valaki az aktuális 21,1 százalékos éves inflációhoz akárcsak hasonló kamatot szeretne a bankban lekötött pénzéért, akkor erre továbbra is a kisebb pénzintézeteknél kap tíz százalék körüli vagy akár már azt meghaladó betéti ajánlatot, derül ki a Bank360.hu Forbes.hu-nak is eljuttatott összeállításából. Az online ügyintézéstől még idegenkedő kisbefektetőknek azonban akár órákat is kell utaznia ahhoz, hogy egy ilyen ajánlattal élhessenek. 

Pénz Nagy Bertalan 3 perc olvasás
Az infláció a lustákat bünteti, nem is kicsit
Napi címlap Kovács Krisztián 26 perc olvasás
Ideje lehet a kockázatvállalásnak, de mire figyelj közben? – A befektető levele III.
Napi címlap Ács Gábor 4 perc olvasás
Mi szól az ingatlan mellett, ha két év alatt 30 százalékot kaphatunk kockázat- és maceramentesen?

Tetszhalott betéti ajánlatok a nagyoknál

A mindenhol kéznél lévő nagybankoknak többnyire szinte tetszhalottak a betéti ajánlatai, hiszen az ügyfelek azt látják rajtuk, hogy rossz helyen van bennük az egyes és a nulla: utóbbi az elején, az előbbi pedig a végén.

A 0,01 és 0,1 százalékos lehetőségek még azt az időt se nagyon érik meg, amíg így leköti a pénzét valaki. 

A nagybankok közül az elmúlt hónapokban egyedül az OTP Bankkezdett akciózni, amikor a lejáró Egyéves Magyar Állampapírt birtoklóknak indított máig élő 7 majd 8 százalékos betétlekötési lehetőséget. Az OTP most újra lépett, és 4,5 százalékos kamatot kínálva egyúttal megpróbál életet lehelni egy kisbefektetési formába, a megtakarítási számlába is. Az Otthon Takarékszámlán elhelyezett pénzek kamatának mértéke attól függ, hogy havonta mennyivel tudjuk növelni a megtakarításunkat.

10 000 – 19 999 forint közötti rendszeres megtakarításnál az EBKM 3,49 százalék,20 000 – 39 999 forint között 4,04 százalék,40 000 – 99 999 forint között 4,52 százalék. 

Ha 100 ezer forintnál több pénzt helyezünk el a számlán, akkor az EBKM mindössze 0,01 százalék. Az évi 4,50 százalékos kamat eléréséhez tehát havonta legalább 40 ezer forinttal kell növelni a számlán lévő megtakarítást, de a 100 ezer forintot nem érdemes túllépni. A számlavezetési díj 121 forint havonta. 

Megtakarítási számlák előnyben

A Cetelem is a megtakarítási számlán kínál magasabb kamatot, kétéves lekötésre évi 6 százalékot, az egyévesre pedig 3 százalékot. Ez az ajánlat éppen ott kezdődik, ahol az OTP befejeződik, hiszen legalább 100 ezer forintot kell lekötni, a felső határ viszont már 50 millió forint. A bárki által igénybe vehető ajánlat azoknak való, akik meglévő pénzüknek keresnek magasabb kamatot, míg az OTP-é azoknak szól, akik folyamatosan félre tudnak tenni egy kisebb összeget.  Lekötött betétre a MagNet Bank és a Gránit Bank kínál a piacon hónapok óta jobb feltételeket. A vonzóbb hozammal elérhető lekötött betétjeik kamatai a jegybanki alapkamathoz képest mozognak, ami legutóbb szeptember végén emelkedett. A MagNet Banknál jelenleg 7 százalékos ügyleti kamat mellett lehet lekötni a megtakarításunkat 3 évre, a Megtakarítási programok közül pedig az Apránként Megtakarítási Program kínálja a legmagasabb, akár 8,50 százalékos kamatot. A Gránit Bank KamatMax Plusz betétje 12 hónapos lekötés mellett jelenleg 10,25 százalékos kamatot kínál, a jelenlegi hirdetmény szerint 2022. november 15-ig.  Az Oberbanknál 2022. október 24-től az éves kamat akár a 12 százalékot is meghaladhatja, de ehhez legalább 8 millió forint kell lekötni. A kamatot és az EBKM-et a választott futamidő határozza meg: egy hónap esetén 11,55 százalék, két és három hónapos lekötés esetén 11,75 százalék,hat hónaposnál 12,05 százalék,kilenc hónapos és egyéves lekötés esetén pedig 12,35 százalék az éves kamat.  Speciális esetben a CIB Banknál lehet még elérni ennél azért alacsonyabb, de már értékelhető kamatot. Tandem Megtakarításra Magnifica kedvezménnyel 100 ezer forint és 5 millió forint közötti lekötés esetén az első kamatperiódusban 6 százalék a kamat, Magnifica kedvezmény nélkül pedig 5 százalék. A futamidő hátralévő részében viszont már csak 0,01 százalék a kamat, amivel egyúttal vissza is érkezünk a leggyakrabban tapasztható banki ajánlatokhoz – emlékeztet a Bank 360.hu.

The post Valami elindult: több bank is látható betéti kamatot ad appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés