:

Üzbég bankot vehet az OTP

Az OTP hamarosan bejelentheti egy jelentős üzbég bank megvásárlását – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videójában, vette észre a 24.hu. Az üzbég Ipoteka Bankról lehet szó, amelynek megvételéről már idén tavasszal tárgyalások folytak.

A kormányfő közölte, hogy Szamarkandban, Üzbegisztánban tartják éves csúcstalálkozójukat a türk államok vezetői. Van miről beszélni: háború, szankciók, világgazdasági válság, általános bizonytalanság Üzbegisztánban és Európában is – tette hozzá.

Orbán Viktor elmondta, hogy hatvantagú üzleti delegációval érkeztek, mert csütörtökön kétoldalú tárgyalásokat folytattak az üzbég elnökkel és kormányával üzleti lehetőségekről.

Közel jutottak ahhoz, hogy az OTP hamarosan bejelentheti egy jelentős üzbég bank megvásárlását,

és gyógyszeripari bejelentések is várhatóak egy ott létrehozandó gyártóbázis beruházásának megkezdéséről.

Van miből terjeszkedni

Az OTP épp a héten tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését: erős, az elemzői várakozásokat felülmúló negyedévet zártak, és bár a magyarországi működés veszteséges volt, csoportszinten az összes bevételnél az új negyedéves csúcsra 450,3 milliárd forintra nőtt, ami 35 százalékos plusz éves összevetésben. A bankcsoport működési eredménye 40 százalékkal 247,2 milliárd forintra emelkedett,

az adózott eredményben az új rekord 189,2 milliárd forint, itt a növekedés 57 százalékos volt.

A 2000-es évek elején megkezdett nemzetközi terjeszkedés eredményeként az OTP Csoport ma már meghatározó regionális szereplő a közép- és kelet-európai piacon, Magyarországon kívül a térség további 10 országában van jelen. Legutóbb Szlovéniában vettek bankot: ahogyan arról mi is írtunk, az OTP most szeptemberben kapta meg az Európai Központi Bank (EKB) engedélyét a szlovén Nova KBM átvételére. Ez eddig a legnagyobb felvásárlásuk, aminek eredményeként Csányi Sándor cégcsoportja mind a hitel-, mind pedig a betétállomány tekintetében piacvezető lesz a szlovén bankpiacon, közel 30 százalékos részesedéssel.

Erről a bankról lehet szó

Az, hogy üzbég bankot vennének, nem újdonság: idén már folytak tárgyalások az Ipoteka Bank többségi tulajdonának megvásárlásáról.

A Bloomberg hírügynökségnek azonban áprilisban azt mondta Csányi Sándor, hogy el kell halasztani az Ipoteka 75 százalékos részesedésére vonatkozó, szeptemberben bejelentett részvényvásárlást. A felvásárlás már aláírásra készen állt, amikor Ukrajnában kitört a háború. Most úgy tűnik, hamarosan nyélbe üthetik az üzletet.

The post Üzbég bankot vehet az OTP appeared first on Forbes.hu.