:

Így csökkenthetjük drasztikusan konyhánk energiafogyasztását

Így csökkenthetjük drasztikusan konyhánk energiafogyasztását

Apróbb trükkök alkalmazásával is sokat spórolhatunk a konyhában, bizonyos idő után azonban már sokkal inkább érdemes lecserélni régi, sokat fogyasztó gépeinket egy modern, energiahatékony eszközre. Első pillantásra ugyan nagyobb beruházásnak tűnhet, de hosszú távon pénzt és időt takaríthatunk meg, ha energiahatékony eszközökkel sütünk, főzünk, mosogatunk, illetve megfelelően tároljuk élelmiszereinket. Az Euronics ezért összegyűjtötte azokat a tudnivalókat, amelyek segítenek a fenntartható konyha kialakításában és a gépek optimális használatában.

Egyszeri beruházással hosszú távon spórolhatunk

A tűzhelyek esetében tanácsos a régi típusú vasmagos rezsót modern készülékre cseréni, amely jelentősen kevesebbet fogyaszt. Az új készülék kiválasztásakor pedig első körben gondoljuk végig a különböző technológiák előnyeit, hátrányait és otthonunk adottságait, gáz- és áramellátottsági jellemzőit. Ez utóbbi azért is fontos, mert számos ingatlan esetében teljesítménybővítést igényel egy indukciós főzőlap beszerelése és használata, ami mindenképpen többletkiadással jár.

Ezzel párhuzamosan azonban az indukciós készülékek energiafogyasztása alacsonyabb, mint a gáztűzhelyeké vagy a kerámialapos társaiké. Bármelyik megoldást használjuk, mindig érdemes fedőt tenni az edényre – így gyorsítva a kívánt hőfok elérését és megtartását a minél kevesebb energia felhasználásával, a forráspont elérése után pedig alacsonyabb fokozatra állítani a tűzhelyet.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy az indukciós főzőlapok akár a 80 százalékos hatásfokot is elérhetik, ami sokkal jobb a kerámia társaiknál, a gáz főzőlapok kb. 30 százalékos értékével pedig össze sem hasonlítható.

Azaz, az indukciós készülékkel jóval gyorsabban készíthetjük el ételeinket, így összességében kevesebb energiát használunk fel főzés során. A sütő bekapcsolása előtt mindig ellenőrizzük, hogy teljesen kipakoltuk-e: ne maradjon benne olyan rács vagy tepsi, amit nem használunk és mindig tartsuk tisztán a belsejét, hogy minél jobban visszaverje a hőt, így segítve ételünk mielőbbi elkészültét.

Apró trükk, de sokat jelenthet hosszabb távon, ha az étel elkészülte előtt 5-10 perccel hamarabb kikapcsoljuk a sütőt és hagyjuk, hogy az utóhőben készre süljön – így már nem használva gázt vagy áramot a folyamat végén

— tette hozzá Flugyik Zsolt, az Euronics háztartási nagygépekért felelős stratégiai beszerzője.

Mosogatás víz- és energiatakarékosan

Sokan azt hiszik, a mosogatógép több vizet fogyaszt, mint a kézi mosogatás – ennek a szöges ellentéte a valóság: egy modern gép akár 10 liter víz felhasználásával megtisztítja az edényeket. Egy korábbi kutatás eredménye rámutat, hogy egy átlagos 12 terítékes, telepakolt mosogatógép 13 liter víz felhasználásával mosogatott el, míg ugyanennek a mennyiségnek kézzel való elmosogatásához több mint 100 literre volt szükség.

Egyetlen tárgy megtisztítására folyóvizes mosogatás esetén átlagosan 1,185 liter vizet használunk fel.

Mosogatógépek esetében érdemes odafigyelni a programválasztásra: ha nem kifejezetten makacs szennyezettségű edényeket mosogatunk, elegendő a rövidebb program indítása, amellyel vizet és energiát spórolunk meg. A hőfokot elegendő 30–40 Celsius-fokra állítani: a kézi mosogatáshoz hasonlóan ilyen esetben sincs szükség az ennél forróbb vízre, ami pazarlóbban bánik az elektromos árammal. Emellett érdemes előnyben részesíteni az ECO funkciót, és megvárni, míg a gép megtelik, hiszen így tud a leghatékonyabban és legtakarékosabban üzemelni.

Ha vásárlás előtt állunk, gondoljuk végig háztartásunk létszámát, igényeit, mert sok esetben érdemes egy nagyobb gépet választani: a kisebb mosogatógép arányaiban nem fogyaszt kevesebb vizet és energiát, viszont több programot kell lefuttatnunk a kimaradó edények miatt. A szárító funkció elhagyásával akár 15-50 százalékkal is csökkenthető a felhasznált energia: a program lejárta előtt 5 perccel az ajtót kinyitva a forró edények a levegőn maguktól is megszáradnak.

Sokat segíthet egy modern hűtő

A hűtőszekrény az egyik legjelentősebb beruházás a konyhát tekintve, azonban energiafogyasztása és az élelmiszerek frissen tartása miatt kiemelten fontos, hogy ez a készülék jó minőségű legyen. Így tehát érdemes időt szánni az energiacímkék összehasonlítására. Itt érdemes kiemelni, hogy az energiafelhasználás szempontjából az A jelzésű hűtőgép a legtakarékosabb, míg a G fogyasztja a legtöbb energiát. Ahhoz, hogy az ételeink is sokáig kitartsanak, érdemes frissentartó rekesszel ellátott szekrényt vásárolni.

A szakértő szerint feltöltés előtt találjunk ki egy rendszert az élelmiszerek elhelyezésére, figyelembe véve, hogy a hűtőben nem egyenletes a hőmérséklet és a különböző ételeknek más az optimális tárolási hőmérséklete.

Érdemes szem előtt tartani, hogy a hűtő belsejében felülről lefelé haladva csökken a hőmérséklet, ezért az enyhébb hűtést igénylő élelmiszereket tegyük az alsóbb polcokra. Flugyik kiemelte: sose pakoljuk színültig a rendelkezésre álló helyet, mert ha nincs szabad tér az egyes termékek között, akkor akadályozzuk a levegő áramlását, ami negatívan befolyásolhatja a hűtőben lévő hőmérsékletet.

Ha megvan az új gépünk, figyeljünk oda rá a mindennapos használat során. Ha bejegesedik a hűtő, több energiát fogyaszt, ezért azonnal olvasszuk le, ha ilyet tapasztalunk. A jegesedés elkerülése érdekében válasszunk olyan gépet, amely NoFrost vagy FrostFree technológiával is rendelkeznek. Emellett mindig ügyeljünk a hűtő tisztaságára: a baktériumok kialakulásának megakadályozása mellett ezzel a lefolyó eldugulását is megúszhatjuk.

The post Így csökkenthetjük drasztikusan konyhánk energiafogyasztását first appeared on 24.hu.