:

Hogyan veszítsd el a világ egyik legszebb nőjét és 250 milliárd forintot egyetlen év alatt?

Hogyan veszítsd el a világ egyik legszebb nőjét és 250 milliárd forintot egyetlen év alatt?

Egyelőre nem tudni, igazak-e a pletykák, miszerint a valófélben lévő Brady-Bündchen házaspár szinte teljes vagyonát kriptoeszközbe fektette, de ha igen, nagy bajban vannak. Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójának véleménycikke a tanulságokról.

Az elmúlt években nem egy alkalommal vállaltam fel a véleményem a kriptopiaci mánia kapcsán. Amiről azt gondoltam (és továbbra is azt gondolom), hogy egy teljesen klasszikus spekulatív mánia volt, és még részben mindig az, épp a napokban pukkad ki. Ez nem lényegesen különbözik bármilyen más spekulatív buboréktól, gondoljunk csak a holland tulipánmániára.

Hozzátartozik az igazsághoz, hogy sosem spekuláltam ilyen termékben, nem is fogadtam sem mellette, sem ellene. Amiért elmondtam több fórumon is a véleményem, annak egyetlen oka volt.

Az, hogy felhívjam az emberek figyelmét a kockázatokra, arra, hogy nem szabad vakon hinni egyetlen termék vagy egy adott termékkör múltból eredeztetett végtelenített teljesítményében.

Ha csak egy ember is hallgatott rám, már megérte.

Interjú Topolay Gábor 33 perc olvasás
Részvényből is lehet lambót venni! – Forbes-vitainterjú a bitcoinról
Üzlet Topolay Gábor 2 perc olvasás
Három perc alatt elmagyarázzuk, mire jók a kriptovaluták
Legyél jobb! Jónap Richárd 9 perc olvasás
Tom Brady: a biológiai csoda, aki emberek milliárdjainak lehetne követendő példa

Sajnos a pénzügyek gyakran olyanok, mint a foci, mindenki ért hozzá. Csak miközben a foci szabályait meg lehet tanulni a testnevelésórákon, addig a befektetéseink kezelésével kapcsolatos tudás nem képezi a tananyag részét.

Az egyik legfontosabb szabály, amely megtakarításaink kezelésének első számú építőköve kell, hogy legyen, az a diverzifikáció. Ne, soha ne tartsuk egyetlen eszközben vagy eszközosztályban a megtakarításainkat. Nem lehet ez kizárólag ingatlan, részvény, készpénz, kötvény, egyetlen deviza, vagy akár kriptoeszköz.

Diverzifikálni kell a fent említett eszközosztályok, de országok, devizák és szolgáltatók között is.

Álljon itt intő példaként az amerikai foci sztárházaspárjának minapi története, Tom Brady és Gisele Bündchen esete. A pletykák szerint a válófélben lévő házaspár gyakorlatilag az összes vagyonukat az FTX nevű kriptoeszközbe fektették. Az elmúlt napokban a kriptoeszközök esése lényegében az FTX összeomlásával kapcsolható össze. A társaság vélhetően nem az ígéreteknek megfelelően bánt az ügyfelek pénzével, ezért az FTX árfolyama 1 év alatt 98 százalékot esett.

Ezzel párhuzamosan a Brady-Bündchen házaspár mintegy 650 millió dolláros vagyona is gyakorlatilag elpárologhatott. Ha igazak a pletykák, akkor bottal üthetnek a fenti összegből mintegy 640 millió dollárt, azaz több mint 250 milliárd forintot. Brady akármilyen profi játékos, 45 évesen karrierje vége felé járva 23 év munkájának gyümölcsét bukhatta el nagyrészt egyetlen elhibázott döntés miatt.

Hirdetés

Cimkék

Keresés