:
Breaking News

A hétgyermekes családapa, aki eddig csendben támogatta Orbán Viktort, most miniszter lett

A hétgyermekes családapa, aki eddig csendben támogatta Orbán Viktort, most miniszter lett

A kormány új embere nem csupán az üzleti világban alkotott maradandót, de a kulturális és az egészségügyi ténykedése is jelentős. Eddig úgy tűnt, sosem akart a közélet központjában lenni, most mégis jelentős szerepet vállalt a politikai színtéren.

Lantos Csaba, a frissen kinevezett energiaügyi miniszter egy nyíregyházi származású, a hazai gazdasági és üzleti életben rendkívül aktív. Karrierje több mint 30 éve indult, egészen pontosan 1986-ban, amikor lediplomázott közgazdász-szociológusként az akkor Marx Károly Közgazdaságtudományi egyetemen (a mai Corvinuson), ahol a neves Rajk Szakkollégium tagja volt. A két végzettség azóta is végigkíséri az életét, egy korábbi portrénk szerint olyan „gondolkozó kapitalistának” tartja magát, aki sok vállalkozást visz, de azért gondol valamit a társadalomról is.

A vérbeli üzletember

A frissen kinevezett tárcavezető pénzügyi karrierje a rendszerváltás előtt nem sokkal, a Budapest Banknál kezdődött, ahol kötvényekkel kereskedett. Többek között telefonkötvénnyel, mely egyrészt kamatot fizetett, de elsőbbségi telefon-beszerelési lehetőséget is biztosított annak, aki lejegyezte. Innen következett egyébként a korai kötvénypiac kialakulása, mivel ezeket a kötvényeket később értékesíteni is lehetett. Lantos a pénzintézettől való távozása után a Creditanstalt Értékpapír Rt.-hez igazolt, ahol a komplett 90-es éveket töltötte. Mindeközben 1990 és 2002 között a Budapesti Értéktőzsde tőzsdetanácsának a tagja lett, majd 2000-től 2007-ig vezérigazgató-helyettese volt az OTP Banknak.

Lantos Csaba

A banknál több fontos szerepet is betöltött, előbb a pénzintézet igazgatóságának a tagjává lett, majd az új vezetési struktúrában az OTP termékfejlesztési, értékesítési és árazási bizottságának elnökévé nevezték ki. Utóbbi posztot a banktól való 2007-es távozásáig töltötte be.

Fő az egészség

Lantos Csaba – bár az OTP-s karrierjének vége szakadt – nem adta fel, és inkább az egészségügy felé fordult. Azon is belül a magánszektoronban találta meg a számításait, melyről egy néhány évvel ezelőtti Forbes-interjúban elmondta, az volt a terve, hogy legalább 3 milliárd forintot invesztáljon egészségügyi vállalkozásaiba. Nem csoda, hogy összességében legalább féltucat magánegészségügyi intézményben szerzett kisebb-nagyobb érdekeltséget. Az egyik legnagyobb tranzakciójának a Róbert Károly Magánkórház többségi tulajdonának megszerzése számít, melyre 2011 nyarán került sor.

Fontos megjegyeznünk, hogy az egészségügyi üzletekbe az immár tárcavezető Lantos nem egymaga ugrott bele, abban partnere volt a testvére is, Lantos Gabriella, akiről korábban portré jelent meg a Forbesban. Akkor azt írtuk: alaposan átalakította az egykori Nyírő Gyula kórház működési rendjét, egy közeli munkatársa szerint “kicsiben megcsinálta az egészségügyi reformot”. Lantos Gabriella egészségügyi kérdésekben gyakran nyilatkozik, a kormány politikájával szemben általában kritikus, olyannyira, hogy szerepet vállalt az Új Világ Néppárt létrehozásában is, aminek – rövid létezése idejéig – Pálinkás József volt az elnöke.

2016/áprlisi cikkrészlet Lantos Gabriella portréja

Lantos Csaba a kulturált

Lantos Csaba alapvetően konzervatív beállítottságú embernek vallja magát, nős, összesen hét gyermek édesapja. Bár alapvetően sohasem szeretett a közéleti rivaldafényben állni, a háttérből azért előszeretettel mozgatta a szálakat. Előbb beszállt a Heti Válasz című lapba, majd a Századvég-csoportban vállalt tisztséget. Aktív szerepet játszott a Széll Kálmán Alapítvány, valamint a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumában, és alapítója volt a tudományos eredményeket elismerő Bolyai-díjnak, illetve a Közjó és Kapitalizmus Intézetnek.

A kulturális szerepvállalása kapcsán Lantos Csaba a Növekedés.hu-nak adott korábbi interjújában azt mondta, a Róbert Károly Magánkórház eladása óta leginkább befektetéssel foglalkozik, alapvetően élettudományi szektorba rakja vagyona egy részét. Vagyis amennyiben egy magyar tudós, professzor vagy mérnökcsapat kitalál valamit, amely élettudományi jellegű termékötlet, akkor ő azt valamilyen fázisig megfinanszírozza. Állítása szerint elsősorban olyan ötletekbe invesztál, amelyek hozzájárulnak az emberek egészségi állapotának javításához. Klasszikus kockázati tőkebefektetőnek vallja magát.

Csak szerényen

Bár Lantos Csaba korábban nem volt a hazai közélet kiemelkedő alakja, egy pár évvel ezelőtti interjú után ez a tendencia a visszájára fordult – derül ki a Mandiner cikkéből. Ekkor kifejtette: véleménye szerint a kiegyezés óta nem volt a magyar gazdaságnak olyan jó tíz éve, mint az Orbán-kormányok alatt, 2009 második felétől ugyanis gyakorlatilag megy a magyar gazdaság. „Ha jönni fog lassulás, egészen kedvezően jöhetünk ki belőle, kétségkívül válságállóbbak lettünk” – jelentette ki, hozzátéve: a jelenkori gazdaságpolitika sok mindent rendbe tett, sokat nőttünk. Kifejtette, erős bérfelzárkózás indult meg, bár szerinte a hatékonyság azért nem javult kiugró mértékben.

The post A hétgyermekes családapa, aki eddig csendben támogatta Orbán Viktort, most miniszter lett appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés