:

300 hatalmas tányérantenna jelent meg a Tibeti-fennsíkon

300 hatalmas tányérantenna jelent meg a Tibeti-fennsíkon

Elkészült a világ legnagyobb teleszkóphálózata, amellyel a jövőben a Napot fogják tanulmányozni – írja a Nature. A Tibeti-fennsíkon megépített, Taocseng (Daocheng Solar Radio Telescope, DSRT) névre keresztelt rendszer három év alatt készült el, az első próbaüzem pedig júniusban veszi kezdetét. A tudományos szaklap tájékoztatása szerint a DSRT utolsó simításait november 13-án fejezték be a mérnökök.

A hálózat több mint 300 tányérantennából áll, az elemek pedig egy több mint 3 kilométeres széles körben helyezkednek el. A rendszer megépítése 14 millió dollárba, vagyis nagyjából 5,5 milliárd forintba került. A DSRT segítségével a kutatók azt vizsgálják majd, hogy a napkitörések milyen hatást gyakorolnak a Földre.

A rendszer által gyűjtött adatokat a nemzetközi tudományos közösség rendelkezésére fogják bocsátani, amely jól kiegészíti majd azokat az adatokat, amiket a már meglévő teleszkópok gyűjtenek a Napról. A DSRT 313 antennája képes lehet a nagyenergiájú részecskék gyengébb jeleinek befogására, amelyeket az ugyanabban a frekvenciatartományban – 150 megahertz és 450 megahertz között – kevesebb antennával működő megfigyelőrendszerek, esetleg nem észlelnének.

A DSRT a Nap felső légkörében zajló folyamatok, például a napkitörések tanulmányozására is alkalmas lehet.

A hálózat üzemeltetését felügyelő kínai Nemzeti Űrkutatási Központ azt tervezi, hogy a távcsövet éjszaka más típusú megfigyelések, például pulzárkutatás céljából is megnyitja majd. Kína egy új optikai teleszkópot is épít a Tibeti-fennsíkon, Szecsuánban, amely várhatóan 2026-ra készül el.

The post 300 hatalmas tányérantenna jelent meg a Tibeti-fennsíkon first appeared on 24.hu.